Ruoka

Vaaleanpunaista väriä ahmitaan tänään – mutta tiesitkö, että se tehdään ötököistä?

Mikä yhdistää vaahtokarkkeja, täytelakritseja ja marmeladikuulia? E120. Se ei sovi vegaaneille.
Juho Leskinen
Höttö on joskus ihanaa. Vaaleanpunainen väri juontaa usein hyönteisistä.

Tänään on se päivä, kun sydänkäpyä, kullanmurua ja muita perheenjäseniä sekä ystäviä muistetaan pehmein ja makein lahjoin.

Syötävien väri on usein vaaleanpunainen. Mutta tiesitkö, mistä väri tulee?

Valmistusaineluettelossa punaista väriä tarkoittaa lisäainekoodi E120 eli kokkiniili, karmiini tai karmiinihappo.

Sitä on esimerkiksi vaahtokarkeissa, mansikanmakuisessa täytelakritsissa ja punaisissa marmeladikuulissa. Vegaanituotteita luettelevalla verkkosivustolla ovat mukana Fazerin Vihreät, mutta värilliset Finlandia-kuulat eivät. Miksi?

Siksi, että kyseinen väriaine on eläinperäistä. Ruokaviraston mukaan E120 uutetaan kuivatuista Dactylopius coccus -hyönteisen naaraista. Uutetta saa käyttää muun muassa maustettuun sulatejuustoon, punaisiin hedelmäsäilykkeisiin, hilloihin, hedelmänmakuisiin aamiaismuroihin, makkaraan ja savustettuun kalaan.

Tämä kilpikirvoihin kuuluva kokenillikirva on kotoisin Etelä-Amerikasta ja syö kaktuksia. Väriaine karmiini eristetään naaraan kehosta ja munista.

Aiemmin väriaine mainittiin valmistusaineiden luettelossa nimellä luontainen väriaine, mutta nyt ihan nimeltä. Syynä on paitsi vegaanius myös se, että se aiheuttaa joillekin ihmisille vakavia allergisia reaktioita.

Sallittuja punaisia väriaineita on käytössä muitakin, esimerkiksi kasviperäinen punajuuriväri E162 ja keinotekoinen atsoväri karmosiini E122.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihreät kokoustavat härkislasagnen ja soijapihvien voimalla

Oletko toivoton nuotion sytyttäjä? Asiantuntija kertoo 8 vinkkiä, joiden avulla liekki roihahtaa

Efsa: Eurooppalaiset pitävät turvallisuutta yhtenä tärkeimpänä kriteerinä ruokaostoksilla – eniten huolta aiheuttavat antibiootit ja torjunta-aineet

Muurinpohjalla paistuvat letut ja lämpimät leivät