Ruoka

Söin täällä: Kokin yllätys oli kylmä peruna Ravintola Nokassa

Illallinen alkoi vaatimattomasti mutta kasvoi ihanaksi elämykseksi. Suomalaiset raaka-aineet loistivat.
Terhi Pape-Mustonen
Blini oli hyvää mutta ei parasta.

Olin pitkään suunnitellut käyväni ravintola Nokassa, ”suomalaisen ruuan ja juoman gastronomisessa lippulaivassa”. Menu Nokka ”kiteyttää ravintolan koko idean”, joten tilaaminen oli helppoa.

Ensin tuli kokin yllätys, joka oli sininen, kylmä peruna. Suutuntumaa oli mukavasti ja maku ihan hyvä, mutta isäni siniset perunat ovat kyllä parempia. Leipä ja sen kanssa tarjoillut voi ja laardi olivat maukkaita.

Varsinainen alkuruoka, ”Mikkeliksi” nimetty tattariblini ja muikunmäti olivat hyviä. En taida olla blini-ihmisiä, sillä lätyn rasvaisuus tuntui vievän raikkauden annoksen muista komponenteista.

”Mikkeliä” seurannut ”Uusimaa”, maa-artisokkaa ja majoneesia ruskistetusta voista, oli aivan upea. Tätä annosta seurannut keittiön toinen yllätys oli ihastuttava porokeitto.

Pääruokana saimme ”Sallan” eli Sallan villiporoa ja savustettua poronkuuta. Erinomainen annos. Laskeutumista ”Sodankylään” eli liekitettyihin ­lakkoihin, valkosuklaajäädykkeeseen ja samettikukkiin raikasti keittiön kolmas yllätys, Koskenkorva-­puolukka-sorbetti.

Kokonaisuutena illallinen oli todella nautinnollinen. Arvostus raaka-aineita kohtaan näkyi ja ennen kaikkea maistui. Menu uudistuu maaliskuussa, menen varmasti testaamaan myös sen.

Ravintola Nokka, Kanavaranta 7 F, 00160 Helsinki, www.ravintolanokka.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Potilasjärjestöt: Pitkäaikaissairaat eivät usein saa ravitsemusohjausta

Lapsen allergia mullistaa koko perheen ruokailun – joskus on pakko laittaa turvallisuus terveellisyyden edelle

Grillikausi alkaa – Muista nämä vinkit hyvään lopputulokseen

Aarre: Tunnetko peltokanankaalin? Toukokuussa kukkiva villivihannes on herkullinen ja helppo tunnistaa