Ruoka

Mietitkö, miten saisit lapsesi syömään lisää porkkanoita? Tutkija: Laita hänet television ääreen

Syötyjen porkkanoiden määrää pystyy tuoreen tutkimuksen mukaan lisäämään myös niin, että tarjoaa sekä pilkottuja että kokonaisia porkkanoita.
Kari Salonen
Parhaiten lapsille maistuivat kokonaiset porkkanat.

Monilla vanhemmilla saattaa olla vaikeuksia saada heidän lapsensa syömään riittävästi vihanneksia. Nyt tähän ongelmaan on saattanut löytyä ainakin osittainen ratkaisu, sillä australialaisyliopistot tutkijat ovat nimittäin havainneet, että piirrettyjen katsominen televisiosta lisää lasten syömien porkkanoiden määrää.

Deakinin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että lapset söivät 90 minuuttia kestäneen piirretyn aikana jopa noin 40 prosenttia suositusten mukaisesta vihannesmäärästä. Mielenkiintoista tutkimuksessa on myös se, että syötyjen porkkanoiden määrää pystyy tutkimuksen mukaan lisäämään myös niin, että tarjoaa sekä pilkottuja että kokonaisia porkkanoita.

Parhaiten lapsille maistuivat kuitenkin kokonaiset porkkanat.

Tutkimusta johtanut tohtori Gie Liem korostaa yliopiston tiedotteessa, että tutkimus osoittaa, miten tärkeää lapsille on tarjota vihanneksia myös muulloin kuin ruoka-aikoina. Liem varoittaa kuitenkin tyrkyttämästä lapselle kokonaisena sellaisia vihanneksia, joista tämä ei pidä. Vähemmän mieluisia vihanneksia hän suositteleekin tarjoamaan pienempinä palasina.

Porkkanakokeisiin osallistui 60 ala-asteikäistä lasta kahdella eri filminkatselukerralla.

Tutkimus on julkaistu Food Quality and Preference-tiedelehdessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ikääntynyt: Unohda laihdutus ja keskity ruuan laatuun!

Kommentti: Mene mummon luo syömään!

Perinteinen saunapalvikinkku hakee turvaa EU:sta kahdella tavalla – molemmissa kestää vuosia

Söin täällä: Venäläisten suosima kauppakeskus Zsar ei luota edes suomalaiseen ruokaan