Ruoka

Aitoolainen kyläkauppa suunnittelee oman kasvimaatuotannon aloittamista: "Kestosuosikkeja ja vähän vaikeampiakin, kuten vesimelonia"

Minimaatila kasvattaa ja Anssin Kauppa myy.
Anssi Kukkonen
Elise Hirvonen ja Anssi Kukkonen.

Aitoolainen Anssin Kauppa aikoo laajentaa ensi kesänä toimintaansa poikkeuksellisella tavalla, sillä se saa oman nimikkokasvimaansa. Kaikki kasvimaan tuotteet tulevat tuoreena pellolta suoraan kaupan hyllyille.

Kauppias Anssi Kukkonen on pyrkinyt saamaan myyntiin mahdollisimman paljon lähellä tuotettua ruokaa. Aiempiin tuotteisiin kuuluvat Penttilän peruna- ja chilirieskaa Aitoosta, Heikkilän Juustolan juustoja Laitikkalasta ja Sarkasen tilan erikoisjäätelöitä Rautajärveltä. Nyt valikoimaa suunnataan satokauden ajalla tuoretuotteisiin.

“Etenkin kasviksissa maku korostuu tuoreuden myötä”, Kukkonen kuvailee.

“Kun saamme omalta kasvimaalta tuotteet aamulla hyllyyn, saadaan samalla minimoitua logistiikan aiheuttamia varastointiaikoja ja ajokilometrejä.”

Idea kaupan omasta kasvimaasta lähti Aitoon Minimaatilan perustajalta Elise Hirvoselta, joka on aiemmin toimittanut muun muassa ituja ja versoja tamperelaisiin ravintoloihin ja kananmunia lähiruokarenkaille.

“Anssin Kaupan kasvimaalla on tarkoitus viljellä kestosuosikkeja ja myös kokeilla hieman tavallisesta poikkeavia kasveja, joita ei aivan jokaisesta kotipuutarhasta löydy”, Hirvonen kertoo. “Haluan kokeilla myös vähän vaikeampia kasveja kuten esimerkiksi vesimelonia. Puhteiden ja erittäin tuoreiden herkkujen kasvattaminen oman kylän kauppaan on hieno mahdollisuus!”

“Työnjakomme on selkeä, Elise kasvattaa sadon, ja Anssin Kauppa myy. Tällä pyritään lisäämään maaseudun pienten toimijoiden mahdollisuuksia isojen puristuksessa", Kukkonen kertoo.

"Tässä on myös tarkoituksena, että tuottaja saa reilusti suuremman siivun tuotteistaan kuin “halpuutetuissa” ketjutuotteissa. Leijonanosa tuotteiden hinnasta meneekin kasvattajalle, kaupan osuus on puristettu todella pieneksi."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Matildankartanossa ei ole ruokalistaa

Syötkö kananmunan päivässä? Tuoreen tutkimuksen mukaan se tai runsas kolesterolin saanti ei lisää riskiäsi aivoinfarktiin

Potilasjärjestöt: Pitkäaikaissairaat eivät usein saa ravitsemusohjausta

Lapsen allergia mullistaa koko perheen ruokailun – joskus on pakko laittaa turvallisuus terveellisyyden edelle