LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ruoka

Fazer ryhtyy valmistamaan ksylitolia kauran kuoresta – investoi 40 miljoonaa euroa Lahteen

Nyt kauran kuoret käytetään yleensä energiaksi. Ksylitolille odotetaan kovaa kysyntää maailmanlaajuisesti.
Lari Lievonen
Fazer on patentoinut tekniikan, jolla kauran kuoresta saadaan ksylitolia.

Fazer tuo ksylitolin valmistamisen takaisin Suomeen rakentamalla kauran kuoresta ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen.

Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan, ja Fazerin tavoitteena on myydä suomalaista alkuperää olevaa tuotettaan maailmanlaajuisesti.

Fazerilla kauramyllyn sivutuotteena syntyy runsaasti kauran kuorta. Kauran kuoret sisältävät ksyloosia, josta voidaan valmistaa ksylitolia.

”Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Olemme luoneet uudenlaista teknologiaa, jonka olemme patentoineet. Raaka-aineena ksylitoli mahdollistaa terveellisempien vaihtoehtojen tarjoamisen kuluttajille. Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti”, Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum sanoo.

"Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen. Olen ylpeä tästä fazerilaisten osoittamasta rohkeasta luovuudesta, joka on mahdollistanut tämän innovaation. Olemme myös innoissamme innovaation avaamista uusista mahdollisuuksista", hän jatkaa.

Ksylitolin valmistamisessa kauran kuorista käytetään uutta teknologiaa. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa.

Tällä hetkellä kauran kuoria on käytetty pääasiassa energiantuotantoon.

Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Investointi maksaa 40 miljoonaa euroa.

Modernit kuluttajat etsivät terveellisempiä vaihtoehtoja valkoiselle sokerille, Fazerin tiedotteessa sanotaan. Ksylitolissa on siis paljon potentiaalia tuotekehitykseen.

Ksylitolimarkkinat ovat kasvussa, ja Fazerin tavoitteena on olla ainut suomalaisesta kasvipohjaisesta raaka-aineesta ksylitolia valmistava yritys.

Ksylitoli on tärkeä raaka-aine Fazerin makeisliiketoiminnassa – Fazer on ainoa suomalainen ksylitolipurukumin valmistaja.

Fazer julkaisi ensimmäiset uutiset Lahden investoinnista tammikuussa. Investointi sijoittuu vuosille 2019–2020 ja se synnyttää 30 uutta työpaikkaa ja työllistää myös välillisesti. Lahden tehtaan rakennustyöt alkoivat helmikuussa 2019.

Kolmen viime vuoden aikana Fazer on investoinut yhteensä noin 195 miljoona euroa, joista 136 miljoonaa Suomeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa

Onko sinullakin vaikeuksia syödä suosituksen mukaisesti hedelmiä ja vihanneksia? Tutkija kertoo, mistä se johtuu

Nyt on haussa Suomen taitavin kalaruokakokki

Yle: Virolaiset pelkäävät nyt kalaa – superaggressiivinen listeria sairastutti kymmeniä ja tappoi kuusi