Ruoka

Kotimainen ruokako muka askeettista? Näin lukijat suosivat suomalaista

MT:n toimittaja Meri Vilen kertoi tiistaina ensimmäisten päivien kokemuksiaan ruokahaasteestaan, ja vaikeuksistaan löytää kotimaista ruokaa.
Meri Vilen
Toimittaja Meri Vilenin kaapista löytyivät nämä kotimaiset raaka-aineet ruokahaasteen alussa.

MT:n toimittaja Meri Vilen päätti syödä maaliskuun kahden ensimmäisen viikon ajan vain kotimaista ruokaa. Hän kertoi ensimmäisten päivien kokemuksistaan eilen tiistaina julkaisemassamme jutussa.

"Suomalaista sisältöä löytyi surullisen vähän: porkkanoita, punajuuria, sipulia, lehtikaalia, kaurahiutaleita, varrasleipää, munia ja yksi ystäväni Päivin viime kesänä kasvattama kurpitsa. Edes jääkaappiin unohtunut juusto ei ollut kotimaista", Vilen kirjoitti.

"Totesin, että askeettiset eväät saavat ihmisen ajattelun kirkastumaan", hän totesi.

Juttu herätti runsaasti keskustelua Maaseudun Tulevaisuuden Facebook-sivulla.

"Meillä se on noin 98 % kotimaisuusaste, kaikki kasvikset", Vesa Laaksonen kirjoittaa.

"Kotimaisia marjoja on myynnissä, viherosastolta löytyy kyllä kaalia, lanttua, selleriä, purjoa, sipulia ym. kotimaisia omenia on saanut vieläkin", Vuokko Kuokkanen puolestaan kirjoittaa.

"Tämä artikkelin kirjoittaja unohti ottaa salaattitarpeet: kyllä kotimaista kurkkua, tomaattia ja erilaisia tuoresalaatteja ja kaaleja on ympäri vuotta tarjolla ollut aina", Liisa Eskelinen huomauttaa.

"Ei ole askeettisilla eväillä tarvinnut olla, vaikka ihan perusarjessa syödään niin paljon kuin mahdollista kotimaista! Liha, juustot, maitotuotteet, leivät, lähes kaikki kasviksetkin saa kyllä kotimaisena. Riippuu millä silmillä sitä kaupan hyllyä katsoo. Kahvia ja hedelmiä tulisi eniten ikävä, jos pitäisi ilman olla", Lotta Kumpulainen pohtii.

"Kotimaista ruokaa on hyvin tarjolla ja metsät sieniä ja marjoja pullollaan, joita saa ilmaiseksi tai ostamalla kaupasta. Lähiruokaakin saa kaupungeista, ja jos maalla asuu niin suoraan tiloilta hakemalla. Ja tarjonta on monipuolinen", Soili Vuorenmaa toteaa.

"Kahvi, suola ja sokeri sekä mausteet, siinä kai tarpeelliset ulkolaiset, muut kotimaista", Arja Nieminen kertoo.

"En ymmärrä... minulla ei ole kotona muuta kuin kotimaista ruokaa. Riisiä lukuun ottamatta. Onko se nyt jotenkin erikoista?", Liisa Tainio kertoo.

Eräs keskustelija nostaa esiin sen, että suomalaisen ruuan hankkiminen voi olla myös sukupolvikysymys.

"Ei kai se meille keski-ikäsille ja vanhemmille erikoista ole. Mutta aikuisikään ja kolmikymppisiksi on jo ehtinyt sukupolvi, joka ostaa nuudelia, italialaista tomaattimurskaa, Dr Ötker-pitsaa, ananastölkkejä eurolla kolme tarjouksesta, tonnkikalaa öljyssä-vedessä-chilissä jne. Heillehän tämä haaste on todella haaste", Hanna Vanhala pohtii.

"Oikeastaan kotimaisilla tuotteilla voi syödä ihan perusruokaa tai herkutella ylellisestikin, jos vaan pitää silmät auki. Aikanaan hiivasyndorooman kanssa taistellessa tuli luettua kaikki tuoteselosteet ostamistani tuotteista ja einekset oli jätettävä kauppaan. Vähitellen ostokäyttäytyminen siirtyi kotimaisten tuotteiden suuntaan, kun ne varsinkin kesällä oli paremman makuisia", Petra Vuori kirjoittaa.

Kotimaista ruokaa löytyy yllin kyllin kaupoista. Löytyy leivät, voit, juustot, maidot, jogurtit, lihat, kalat, kananmunat, erilaiset leikkeleet, makkarat, vihannekset, marjat, kurkkusalaatit, perunat, porkkanat, punajuuret, kryynit (kaura-, ruis-, ohra-, vehnähiutaleet), omenat. Kahvi, suola ja mausteet ovat toki ulkolaisia", Risto Esko sanoo.

Lue lisää:

MT:n toimittaja päätti syödä kahden viikon ajan vain kotimaista ruokaa: "Askeettiset eväät saavat ajattelun kirkastumaan"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: SicaPellen brunssilla kukkakaali on pihvi ja punajuuria piristävät punaherukat

Kaloille happoista valkoista, kinkulle kepeää punaista – joulupöytään kannattaa nostaa omat lempijuomat

Lukija kysyy: Voiko rypsiöljyyn päätyä gluteenia, jos samalla pellolla on viljelty viljaa?

Piparkakkua on käytetty Suomessa ulosheittotarjottavana – talot mukailivat aluksi Hannu ja Kerttu-sadun mallia