Keittiöpäällikkö Simo Harrivaara Luomukokki-kilpailun voittoon: Kiinnostus luomuun syttyi oman lapsen kautta - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Keittiöpäällikkö Simo Harrivaara Luomukokki-kilpailun voittoon: Kiinnostus luomuun syttyi oman lapsen kautta

Tasaväkisessä finaalissa kohtasi kolme kokenutta keittiömestaria. Luomukokki valittiin nyt toisen kerran.
Ella Karttunen
Ventuno-ravintolan keittiöpäällikkö Simo Harrivaara voitti luomukokki-kilpailun.

Simo Harrivaara on voittanut Luomukokki-kilpailun finaalin.

Kaksipäiväiseen kilpailuun valittiin reseptikarsinnan perusteella kuusi kilpailijaa, jotka kokkasivat ensimmäisen päivän semifinaalissa yhden pääruoan ja finaalissa kolmen ruokalajin menun. Finaalissa kilpailivat Simo Harrivaara, Alfred Tallberg ja Turo Väärti. Kilpailu käytiin Fastfood & Cafe & Ravintola -messuilla Helsingissä torstaina.

Voittaja valmisti alkuruoaksi paistettua karitsaa vartaassa, marinoitua kaalia ja rieskaa. Pääruokana Harrivaara tarjoili paahdettua karitsan kyljystä, tillillä maustettua perunapyrettä, parsakaalia ja punaviiniruskeavoikastiketta. Jälkiruokana oli haudutettua omenaa, paahdetulla kauralla maustettua karamellia ja rosmariini-oliiviöljykakku.

Kilpailun tuomaristo kiitteli kokkeja loistavasta työstä, ja totesi tason olleen kova sekä semifinaalissa että finaalissa. Tuloksen julkistanut kilpailun johtaja Sampo Kantele Perho Liiketalousopistosta kertoi eron ensimmäiseksi ja toiseksi tulleen välillä olleen todella pieni.

Kilpailun päätuomarina toimi keittiömestari ja historian ensimmäinen luomukokki Benjamin Frostell. Muut tuomarit olivat Filip Langhoff (Ask ja Jord), Toni Kostian (Grön ja Way) ja Simona Milazzo (Sicapelle) sekä lehdistön edustajana Aromi-lehden päätoimittaja Heli Koivuniemi.

Finaalissa pakollisina raaka-aineina olivat alkupaloissa Rollfoods luomurieska ja Valio Luomu -goudajuusto, pääruuassa Tammisen luomukaritsan kyljysrivi sekä jälkiruuassa Valio Luomu turkkilainen jogurtti ja omena (gala). Lisäksi kilpailijat saivat valita vapaavalintaisia tuotteita raaka-ainetorilta. Kaikki kilpailussa käytetyt tuotteet olivat luomua.

"Tasalaatuisin suoritus ja pääraaka-aineen kunnioitus ratkaisi kilpailun voittajan hyväksi", kertoi kilpailun päätuomari Benjamin Frostell.

Maun ja ulkonäön lisäksi kilpailussa arvioitiin keittiöosaamista ja kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja. Kilpailussa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi hävikin hallintaan ja raaka-aineiden huolelliseen hyödyntämiseen sekä laitteiden tarkkaan energian käyttöön.

Simo Harrivaara toimii Ventunossa keittiöpäällikkönä. Kiinnostus luomuun on syttynyt erityisesti oman lapsen kautta. "Mulla on 3,5 tytär, jolle haluan opettaa oikeanlaisia arvoja elämästä", kertoo Harrivaara.

Harrivaara on vahva sesonkiruuan kannattaja, joka aikoo myös jatkossa hakea mukaan kokkikilpailuihin oppiakseen lisää.

"Tämä oli huikea kokemus, joka kehitti taas omaa tekemistä ja luovuutta."

Luomukokki-kilpailun tavoitteena on muun muassa edistää luomuraaka-aineiden käyttöä ammattikeittiöissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokaketjulla nyt näytön paikka – "Olemmeko ajopuu vai koskivene?" ruokapanelissa kysyttiin

Suomen ruokavienti vetää – pulmina bulkki ja Kiinan rooli

Iskikö koronakriisi ruuantuotantoon ja kuinka kekseliäs ruokasektori on? Katso keskustelu kello 13

Näin pelastat pakastepaistin, jos se on päässyt sulamaan sähkökatkon seurauksena – älä pakasta uudestaan