Ruoka

Britanniassa hamstrataan ruokaa jo brexitin varalle – kaupat alentavat ruuan laatuvaatimuksia ja testaavat paremmin säilyviä tuotteita

Britannian omavaraisuus ruuantuotannossa on laskenut. Noin 40 prosenttia ruuasta tuodaan maahan.
Terhi Pape-Mustonen
Britannian kauppa on aloittanut poikkeustoimet brexitin varalle.

Britannian EU-erolla on merkittäviä vaikutuksia Britannian ja EU:n väliseen kauppaan sekä elintarvikkeiden saatavuuteen Britanniassa, Kantar UK:n tekemä tutkimus vahvistaa.

Britannian vähittäiskaupat valmistautuvat EU-eroon kasvattamalla varastointikapasiteettia, testaamalla entistä paremmin säilyviä lajikkeita, yksinkertaistamalla valikoimaa ja alentamalla vihannesten sekä hedelmien laatuvaatimuksia.

Laatuvaatimusten alentaminen tarkoittaa, että kaupat hylkäävät nyt valikoimistaan entistä vähemmän tuotteita, jotka poikkeavat esimerkiksi ulkonäön perusteella.

Kaupat investoivat myös vaihtoehtoisiin kuljetustapoihin kuten merireitteihin. Jos Britannia irtoaa maaliskuun lopulla EU:sta ilman sopua, tieliikenteen on arveltu ruuhkautuvan erityisesti rajatarkastusalueilla.

Säilytystä varten kaupat ovat hankkineet väliaikaisia kylmäkontteja, joihin ruokaa voidaan varastoida.

Kantarin mukaan myös kuluttajat varustautuvat brexitiin. Reilu kolmannes on alkanut tai harkitsee hamstraavansa ruokaa varastoon.

Kuluttajia rohkaistaan kampanjoilla ostamaan entistä enemmän paikallisia ja sesonkituotteita. Kantarin mukaan näillä kuluttajat saadaan valmistautumaan tuontituotteiden saatavuuden heikentymiseen.

Useat kaupat ovat jo nyt kaventaneet valikoimaansa erityisesti tuontituotteissa.

Britannian on määrä erota EU:sta 29.3. Jos Britannia lähtee unionista ilman sopimusta, se siirtyisi Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin, jolloin ruuan tuonti EU:sta vaikeutuu. Tullit nousevat, rajatarkastukset tiukentuvat ja byrokratia mutkistuu.

EU-eron on arvioitu vaikuttavan eniten helposti pilaantuviin tuotteisiin. Niistä 60 prosenttia tulee Britanniaan EU:sta.

Britannian kauppiaat ovat valmistautuneet rekrytoimaan lisää henkilökuntaa rajatarkastuksiin, jotta niitä voitaisiin nopeuttaa, Kantar kertoo.

Korkeiden tuontitullien vaikutus näkyisi kuluttajahinnoissa. Siirtyminen WTO:n sääntöihin voisi nostaa ruuan hintaa Britanniassa kahdeksan prosenttia. Kantarin mukaan jopa 80 prosenttia kuluttajista onkin huolissaan ruuan ja juoman tulevista kustannuksista, jos Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta.

Britannian omavaraisuus ruuantuotannossa on laskenut. Nyt Britannia tuottaa ruuastaan 60 prosenttia itse. Luku oli 30 vuotta sitten vielä reilu 70 prosenttia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron tuottajaliiton puheenjohtaja luottaa Berliinissä hirvimakkaran voimaan

Näin EU seuraa ruokaturvallisuutta: Belgiassa valmistetaan ruuasta vertailunäytteitä, joita välitetään eteenpäin ympäri maailmaa

Ensikertalaiset toiveikkaina Grüne Wochella – "Lähdettiin katsomaan, miten kinkku maistuu saksalaisille"

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä