Ruoka

Kotimaisuushaaste: Kolmen kokonaan suomalaisen ruokalajin illallinen löytyy myös pienestä lähiön lähikaupasta

Kala- ja hedelmävalikoima tuottivat pettymyksen Helsingin Malminkartanossa.
Terhi Pape-Mustonen
K-Market Malminkartano on kooltaan 131 neliömetriä ja tiloissa on myös Posti. Kauppa on kooltaan selvästi keskimääräistä K-lähikauppaa pienempi.

Maaliskuun ensimmäisenä käynnistyi Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -haaste. Suurten markettien valtavasta valikoimasta on helppo löytää kotimaista ruokaa, mutta miten onnistuu kolmen kokonaan suomalaisen ruokalajin illallinen lähikaupan antimilla?

Testasimme Malminkartanon K-kaupassa. Pieni marketti sijaitsee aivan juna-aseman yhteydessä Helsingin lähiössä, jossa asuvista merkittävä osuus on maahanmuuttajia.

Valikoima on niukka ja sekin painottuu eineksiin ja herkkuihin: esimerkiksi hedelmä- ja vihannesosasto on vain parin metrin mittainen.

Suunnittelin pääruuaksi kermaista kalakeittoa, mutta suomalaista kalaa ei löytynyt tuoreena tai pakasteena. Sen sijaan jalosteina sitä olisi saanut. Norjan lohta oli juuri sellaisina pakastekuutioina, jota olisin keittooni kaivannut.

Keskon valikoimajohtaja Harri Hellman kertoo, että suuri osa suomalaisesta tuoreesta kalasta myydään kaupoissa palvelutiskeiltä.

"Suomalaista ahventa ja silakkaa on yleisesti valikoimissa pakasteena, mutta pienen menekin vuoksi tuotteita ei välttämättä löydy pienemmistä kaupoista."

Valikoimat muodostuvat kysynnän mukaan ja kauppias rakentaa valikoimansa asiakaskunnan mukaiseksi.

Pienissä kaupoissa asiakkaat haluavat asioida nopeasti ja helposti. Ruokatuoteryhmistä korostuvat leipä, maitovalmisteet ja valmisruoat.

K-kauppojen ruokatuotteista lähes 80 prosenttia on suomalaisia. Kotimaisten tuotteiden myynti on noussut vuosittain noin 10 prosenttia.

Päädyin tekemään jauhelihapataa, johon tuli suomalaisen lihan lisäksi kotimaista tomaattia, persiljaa, sipulia, kermaa, herkkusieniä ja perunoita.

Ruskistin sipulin ja jauhelihan Oivariinissa ja lisäsin muut ainekset sekä kaksi lihaliemikuutiota ja maustepippuria. Päälle silppusin vielä tuoretta persiljaa juuri ennen tarjoilua.

Hyvältä maistui, erityisesti suomalaisen kauraleivän kanssa.

Alkuruuaksi paahdoin punajuuria. Ne saivat kermaisuutta kotimaisesta tuorejuustosta, joka korvasi ulkomaisen vuohenjuuston, ja raikkautta basilikasta. Tämä passaisi mukavasti pääruokanakin, kun lisäkkeeksi keittäisi kotimaista ohraa.

Jälkiruuaksi olisi tehnyt mieli leipoa marjapiirakkaa, mutta laskiaispullia tuli syötyä alkuviikosta niin paljon että päädyin kotimaisesta luomumaidosta tehtyyn maitokiisseliin ja pakastemarjoihin.

Kotimaisia omenoita kaupasta ei löytynyt.

Marjoja löytyi pikkukaupasta mukavasti, mustikan ja mansikan lisäksi kotimaista vadelmaa ja puolukkaa. Tämä jälkiruoka pitäisi muistaa useammin, sillä siihen sopivat kirpeätkin pakastemarjat.

Hintaa neljän aikuisen ja kahden lapsen kotimaiselle aterialle tuli lähikaupankin hintatasolla 20-30 euroa. Kauppalasku oli 37 euroa, mutta kaikkea ei syöty yhdellä aterialla.

Kallein yksittäinen ostos olivat puoli kiloa pakastemansikoita, 6,15 euroa.

Nappasin valmisruokaosastolta kokeiltavaksi vielä Pirkka puolukka-talkkuna-tuorepuuron, jolla on Hyvää Suomesta -merkki. Herkullista!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moni korvaa aamupalan kahvilla – niin ei kannattaisi tehdä, koska aamupalassa piilee tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita

Rantaterassilla pitää saada kalapurilainen

Helteet palaavat, huolehdi nestetasapainosta – ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä asioita nesteytyksessä kannattaa ottaa huomioon

Lähikala ui merestä klassikkoannokseen