Ruoka

Ruokahaaste: Kotimaisten ainesten käyttö vaatii suunnitelmallisuutta

Toivosen perhe on syönyt kotioloissa vain suomalaista ruokaa kohta kaksi viikkoa.
Kimmo Haimi
Ruokahaasteessa mukana oleva Jenni Toivosen perhe söi maanantaina kotitekoisia lihapullia ja perunamuusia. Äidin kanssa pöydän ääressä Lauri ja Lotta, taustalla perheen isä Jussi.

Toivosen perhe otti edellisviikolla käynnistyneen Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa -haasteen vastaan avoimin mielin.

Isän, äidin, kahden kouluikäisen pojan ja yhden päiväkoti-ikäisen tytön perheessä syödään paljon kotimaista lähiruokaa ympäri vuoden.

”Pelkästään kotimaisen ruuan syöminen ei ole ihan niin helppoa. Sovellamme haastetta niin, että kaikki kotiin ostamamme ruoka on suomalaista. Koulussa, päiväkodissa ja työpäivien lounailla syömme sitä, mitä on tarjolla. Myöskään kahvista en ole tinkinyt”, perheen äiti, MTK:n ja Viestilehtien henkilöstöpäällikkö Jenni Toivonen kertoo.

”Lasten nopeasti valmistuvat suosikit eli pasta, riisi ja nuudelit on hankalampi löytää kotimaisina, mutta olemme korvanneet ne perunalla, kasviksilla ja ohralla. Ruuanlaitto vaatii hiukan enemmän suunnitelmallisuutta niin keittiössä kuin kaupassa.”

”Hedelmiä olemme välillä kaivanneet. Ne ovat helppoja välipaloja harrastaville lapsille. Haasteen aikana olemme korvanneet ne kuitenkin ruisleivällä ja marjarahkoilla. Onneksi lapsille maistuvat myös kurkku ja porkkanat sopivasti suikaloituina.”

Jos ruokahaasteen ruokavalio jatkuisi perheessä pidempään, lapset ehkä kaipaisivat pastaruokia ja salaatit saattaisivat muuttua yksipuolisiksi näin talviaikaan, äiti pohtii.

”Myös lähikaupan kalavalikoima on rajallinen. Saatavilla on useimmiten vain norjalaista lohta.”

Ruokaostoksensa perhe hoitaa useimmiten läheisessä S-marketissa tai Kannelmäen Prismassa.

Kotimaisten tuotteiden valintaa helpottavat joutsenmerkki sekä liikkeen oma kotimainen tuotesarja.

”Kauppalista on arjessa aina hyvin samannäköinen vaikka monipuolinen. Emme kovin usein irrottele menulla. Mies katsoo kaupassa enemmän hintoja, ja nyt haasteen aikana huomaamme, että tarjoustuotteet jäävät useammin hyllyyn.

Kesäaikaan perheen pihamaalla viljellään omat salaatit, yrtit ja perunat. Viljatuotteita ja munia ostetaan lähitilalta. Kotimaisia marjoja löytyy pakastimesta. Tänä syksynä pakastimeen hankittiin myös ensimmäinen lähellä kasvatettu karitsa.

”Oli kiva hakea perunat omasta maasta suoraan kattilaan viime kesänä”, perheenäiti hehkuttaa.

Lounasruokapaikoissa sen sijaan haasteen toteuttaminen ei onnistu. Helpompaa on ottaa omat eväät.

”En halua leimautua hankalaksi asiakkaaksi tivaamalla tuotteiden alkuperää”, Toivonen tunnustaa.

”Uskon, että haasteen johdosta meidän tulee myös tulevaisuudessa kiinnitettyä enemmän huomiota ruoan alkuperään. Kannustan muitakin miettimään näitä asioita. Toivon, että lapsiimme tarttuu kotimaisen puhtaan ja lähellä tuotetun ruoan arvostus”, Toivonen sanoo.

”Asiat eivät kuitenkaan ole mustavalkoisia. Ihan kaikista ulkomailta tuoduista tuotteista en luopuisi, mutta kuluttajana olen enemmän kuin mielelläni tukemassa suomalaista elinkeinoa. Samalla saan ruokapöytäämme kotimaista ruokaa.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTV: Belgialaislääkärit uhkaavat vegaanilasten vanhempia huostaanotolla – ruokavalio voi vaarantaa terveyden

Haluaisitko perustaa oman viinatehtaan? Virkamies kertoo, mitä se vaatii

Söin täällä: Matildankartanossa ei ole ruokalistaa

Syötkö kananmunan päivässä? Tuoreen tutkimuksen mukaan se tai runsas kolesterolin saanti ei lisää riskiäsi aivoinfarktiin