Ruoka

Ruokavisa ja Pekka Heikkisen leipomo saivat ruokakulttuuripalkinnon

Myös Kouluruoka- ja makuaakkoset -diplomit sekä Illallinen taivaan alla -tapahtuma palkittiin Jaakko Kolmosen rahastosta.
Kari Salonen
Pekka Heikkisen leipomossa ruisleipä paistetaan puulämmitteisessä uunissa. Leipuri Janne Kortelainen lisää koivuhalkoa pesään.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahasto jakoi torstaina Helsingissä neljä ruokakulttuuripalkintoa, yhteensä 12 000 euroa.

Kolmentuhannen euron palkinnon saivat Pekka Heikkisen leipomo, Illallinen taivaan alla -tapahtuma, Kouluruoka- ja makuaakkoset -diplomit sekä Ruokavisa.

”Tämän vuoden palkitut ovat ansiokkaasti edistäneet suomalaista ruokakulttuuria joko valtakunnallisesti tai paikallisesti. Lisäksi halusimme antaa tunnustusta lasten ja nuorten ruokakasvatusta edistäneille", toteaa rahaston asiamies Petri Kolmonen.

Pekka Heikkisen leipomosta palkittiin erityisesti maankuulu puu-uunileipä ja leipomon kolmannen polven edustajan Kaija Marinin elämäntyö kainuulaisen leipäkulttuurin edistämiseksi.

Puu-uunileipää on leivottu käsin sukupolvelta toiselle siirtyneellä ammattitaidolla. Leivät tehdään kotimaisista jauhoista miltei sata vuotta vanhaan juureen. Taikinajuuren toi mukanaan leipomoon vuonna 1915 työhön tullut arkangelilainen leipuri. Juurta hoidetaan edelleen päivittäin.

Merkittävän elämäntyön leipomon ja kainuulaisen leipäkulttuurin eteen on tehnyt leipomon kolmannen polven edustaja Kaija Marin, omaa sukua Heikkinen. Oman leipomon ja sen myymälän luotsaamisen lisäksi Marin on tehnyt kainuulaista leipäkulttuuria tunnetuksi koko maassa, rahaston toimikunta perustelee.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka ovat tuottaneet Ruokatieto, MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Sitä on toteutettu vuodesta 2012 alkaen ja siinä on käsitelty ruokaketjun vastuullisuutta eri teemoja painottaen.

Illallinen taivaan alla – yhteisen pöydän äärellä on Yhteismaa-yhdistyksen organisoima tapahtuma, joka houkuttelee ihmisiä yhteiselle suurillalliselle, kutsumaan mukaan ystävät ja pakkaamaan koriin ruoat, juomat sekä astiat.

Kouluruoka- ja Makuaakkoset -diplomit edistävät ravitsemussuositusten jalkauttamista, ruokakasvatuksen käytännön toteuttamista kouluissa ja päiväkodeissa sekä myönteistä ruokapuhetta.

Diplomi ansaitaan, kun ravitsemusasiat ovat kunnossa, koulussa huolehditaan, että kaikki osallistuvat ruokailuun ja kun ruoka on kestävästi sekä ympäristöasiat huomioiden hankittu, valmistettu ja tarjoiltu.

Diplomisuorituksia on juhlittu sadoissa kouluissa ja päiväkodeissa ja samalla kohotettu ruuan ja sen tekijöiden arvostusta, kiittää rahaston toimikunta.

Jaakko Kolmosen rahasto palkitsee henkilöitä, ilmiöitä ja toimijoita, jotka ovat merkittävästi edistäneet suomalaista ruokakulttuuria omalla alueellaan tai alallaan. Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia