Ruoka

Leipomo Ilona Lempäälästä on Vuoden 2018 gluteeniton yritys

Kunniamaininnan sai Porokylän Leipomo Lieksasta ja vuoden 2018 gluteenittomaksi tuotteeksi valittiin Saarioisen Eväs Tuorepuurot. Kunniamaininnan sai Fazer Juuresleipä Gluteeniton.
Timo Marttila
Gluteeniton leipomo ILONAn omistajat Piia Iso-Jussila (vas.) ja Mira Lindqvist.

Tunnustukset jaettiin Lautasella 2019 -messuilla perjantaina 5.4.

Gluteenittomaksi yritykseksi tarjottiin ehdolle seitsemää yritystä. Raati valitsi voittajaksi Ilonan, jota myös kuluttajat ehdottivat eniten. Kilpailussa kiinnitetään huomiota muun muassa asiakaspalveluun, tuotteiden laatuun ja yrityksen tuotekehittelyyn sekä tuotevalikoimaan ja -turvallisuuteen.

Ilona on perustettu vuonna 2012, ja se on nimensä mukaisesti täysin gluteeniton. Yrityksellä on leipomon yhteydessä uusi kahvila-myymälä ja lisäksi maaliskuussa avattu leipomo Kaarinassa. Tuotteita on saatavilla laajasti Jyväskylän eteläpuolella.

"Ilonan tuotteet ovat maukkaita kotileivonnaisia. Niissä ilahduttaa, että ne ovat niin lähellä tavanomaisia leivonnaisia. Kiitosta annettiin myös ystävällisestä asiakaspalvelusta", kertoo raadin perusteista Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville täysin gluteeniton myymälä on ainutlaatuinen kokemus. Yhdessä ehdotuksessa todettiin: “On suorastaan taivas astua ILONAn pikkuiseen kahvila-myymälään, kun voi ostaa ihan mitä vain heillä on tarjolla!”

Kunniamaininnan raati antoi Porokylän Leipomo Oy:lle, joka on valmistanut gluteenittomia leivonnaisia Lieksassa toukokuusta 2014 alkaen. Porokylän tuotteita on myynnissä laajasti ympäri Suomen. Raati antoi kiitosta erityisesti yrityksen tuotekehittelylle ja -valikoimalle.

Vuoden 2018 gluteenittomaksi tuotteeksi valittiin Saarioisen gluteenitonta kauraa sisältävät Eväs Tuorepuurot. Puuroja on kahta makua: omena-kaneli ja vadelma-mustikka. Raati kiitti puuroja maukkaiksi ja muheviksi sekä käteviksi välipaloiksi tai pikalounaiksi.

Kunniamaininnan sai Fazer Juuresleipä Gluteeniton, jossa kolmasosa jauhoista on korvattu kasviksilla. Tuotteeseen on käytetty gluteenitonta kaurajauhoa ja -hiutaleita. Raati kiitti mehevän leivän runsaskuituisuutta ja hyvää saatavuutta ympäri Suomen. Leipä on myös laktoositon ja vegaaninen.

Vuoden gluteenittoman tuotteen valintakriteereinä ovat muun muassa maku, monipuolinen käytettävyys, uutuusarvo, saatavuus ja ravitsemuksellisuus. Tunnustuksen saajaksi tuli kuluttajilta 14 ehdotusta.

Keliakialiitto valitsi ensimmäisen kerran Vuoden gluteenittoman tuotteen vuonna 2001 ja Vuoden gluteenittoman yrityksen/palvelun vuonna 2004. Ehdotuksia kilpailuun voivat tehdä sekä kuluttajat että yritykset edellisen palkinnon jakamisen jälkeen myyntiin tulleista tuotteista. Voittajan ja mahdollisten kunniamainintojen saajat valitsee Keliakialiiton kilpailuraati.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lihan alkuperä ei selviä pikaruokaketjuissa edes kysymällä – Subwayn ja Hesburgerin myyjiltä harhaanjohtavaa tietoa

Ikääntynyt: Unohda laihdutus ja keskity ruuan laatuun!

Perinteinen saunapalvikinkku hakee turvaa EU:sta kahdella tavalla – molemmissa kestää vuosia

Söin täällä: Venäläisten suosima kauppakeskus Zsar ei luota edes suomalaiseen ruokaan