Ruoka

Leipomo Ilona Lempäälästä on Vuoden 2018 gluteeniton yritys

Kunniamaininnan sai Porokylän Leipomo Lieksasta ja vuoden 2018 gluteenittomaksi tuotteeksi valittiin Saarioisen Eväs Tuorepuurot. Kunniamaininnan sai Fazer Juuresleipä Gluteeniton.
Timo Marttila
Gluteeniton leipomo ILONAn omistajat Piia Iso-Jussila (vas.) ja Mira Lindqvist.

Tunnustukset jaettiin Lautasella 2019 -messuilla perjantaina 5.4.

Gluteenittomaksi yritykseksi tarjottiin ehdolle seitsemää yritystä. Raati valitsi voittajaksi Ilonan, jota myös kuluttajat ehdottivat eniten. Kilpailussa kiinnitetään huomiota muun muassa asiakaspalveluun, tuotteiden laatuun ja yrityksen tuotekehittelyyn sekä tuotevalikoimaan ja -turvallisuuteen.

Ilona on perustettu vuonna 2012, ja se on nimensä mukaisesti täysin gluteeniton. Yrityksellä on leipomon yhteydessä uusi kahvila-myymälä ja lisäksi maaliskuussa avattu leipomo Kaarinassa. Tuotteita on saatavilla laajasti Jyväskylän eteläpuolella.

"Ilonan tuotteet ovat maukkaita kotileivonnaisia. Niissä ilahduttaa, että ne ovat niin lähellä tavanomaisia leivonnaisia. Kiitosta annettiin myös ystävällisestä asiakaspalvelusta", kertoo raadin perusteista Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattaville täysin gluteeniton myymälä on ainutlaatuinen kokemus. Yhdessä ehdotuksessa todettiin: “On suorastaan taivas astua ILONAn pikkuiseen kahvila-myymälään, kun voi ostaa ihan mitä vain heillä on tarjolla!”

Kunniamaininnan raati antoi Porokylän Leipomo Oy:lle, joka on valmistanut gluteenittomia leivonnaisia Lieksassa toukokuusta 2014 alkaen. Porokylän tuotteita on myynnissä laajasti ympäri Suomen. Raati antoi kiitosta erityisesti yrityksen tuotekehittelylle ja -valikoimalle.

Vuoden 2018 gluteenittomaksi tuotteeksi valittiin Saarioisen gluteenitonta kauraa sisältävät Eväs Tuorepuurot. Puuroja on kahta makua: omena-kaneli ja vadelma-mustikka. Raati kiitti puuroja maukkaiksi ja muheviksi sekä käteviksi välipaloiksi tai pikalounaiksi.

Kunniamaininnan sai Fazer Juuresleipä Gluteeniton, jossa kolmasosa jauhoista on korvattu kasviksilla. Tuotteeseen on käytetty gluteenitonta kaurajauhoa ja -hiutaleita. Raati kiitti mehevän leivän runsaskuituisuutta ja hyvää saatavuutta ympäri Suomen. Leipä on myös laktoositon ja vegaaninen.

Vuoden gluteenittoman tuotteen valintakriteereinä ovat muun muassa maku, monipuolinen käytettävyys, uutuusarvo, saatavuus ja ravitsemuksellisuus. Tunnustuksen saajaksi tuli kuluttajilta 14 ehdotusta.

Keliakialiitto valitsi ensimmäisen kerran Vuoden gluteenittoman tuotteen vuonna 2001 ja Vuoden gluteenittoman yrityksen/palvelun vuonna 2004. Ehdotuksia kilpailuun voivat tehdä sekä kuluttajat että yritykset edellisen palkinnon jakamisen jälkeen myyntiin tulleista tuotteista. Voittajan ja mahdollisten kunniamainintojen saajat valitsee Keliakialiiton kilpailuraati.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"