Ruoka

Vuoden Kokki 2018: "Kotimaisuus ja lähiruoka ovat ravintoloissa jo itsestäänselvyys"

Kalle Tanner palkittiin vuonna 2018 Vuoden Kokkina. Tittelivuoden aikana hän on päässyt tekemään ravintola-alalla lähes kaikkea.
Sanne Katainen
Kalle Tanner valittiin Vuoden Kokiksi huhtikuussa 2018. Tittelivuoden aikana hän on ehtinyt muun muassa avata oman Ravintola Nuden Helsingin Kasarmikadulle.

Ennen osallistumistaan ELO-säätiön järjestämään Vuoden Kokki -kilpailuun Kalle Tanner työskenteli Siuntiossa sijaitsevassa tilaushuvilassa Villa Störsvikissä. Työ oli opettavaista ja itsenäistä.

Ravintolakeittiössä on yleensä kova vilske, mutta Störsvikissä Tanner työskenteli usein vain muutaman tarjoilijan kanssa. Keittiössä hän oli monesti yksin samoin kuin kilpailutilanteessa.

”Olen jälkeenpäin miettinyt, että edellisessä työpaikassani oli paljon samaa kuin kilpailussa”, Tanner kertoo istuessaan oman ravintolansa Nuden kabinetissa Helsingin Kasarmikadulla.

Ravintola Nude avautui viime lokakuussa, suunnilleen tittelivuoden puolivälissä. Nuden perustaminen oli tiedossa jo ennen Tannerin lähtöä kisaan, mutta se avattiin vasta voiton jälkeen.

Oman ravintolan lisäksi Tannerilla on ollut lusikka monessa muussakin sopassa. Kilpailun voittajien edustuskauteen kuuluu tietty määrä tilaisuuksia vuoden aikana. Tilaisuuksiin on kuulunut muun muassa tuomarointia, juontoja, reseptien ja tilaisuuksien suunnittelua.

”Oikeastaan kaikkea mitä ala voi pitää sisällään”, Tanner kertoo.

”Olemme Nooran kanssa tehneet niin paljon edustuskeikkoja kuin olemme ehtineet. Vuoden aikana on ollut kaksi kertaa niin paljon tilaisuuksia kuin sopimuksessa sanotaan.”

Noora on Noora Sipilä, joka voitti viime vuonna Vuoden Tarjoilija -tittelin. Sipilä ja Tanner ovat halunneet edustaa tilaisuuksissa yhdessä, sillä salin ja keittiön yhteistyö on ravintoloissa nykyisin tärkein kilpailuvaltti.

Ravintolamaailma on jatkuvassa muutoksessa. Tanner ei kuitenkaan tunnista mitään suurta trendiä, jota kaikki seuraisivat juuri nyt.

”Yleensä tulee joku uusi iso juttu, johon kaikki lähtevät mukaan. Sitten kun se laantuu, palataan klassiseen ruuanlaittoon ja otetaan uudesta jutusta ehkä jotain osia mukaan.”

Tannerin mukaan innostus tiukasti skandinaavisesta ruuasta on nyt laantumassa ja ravintolamaailma palaa jälleen klassiseen. Hetken mietittyään Tanner kuitenkin huomauttaa, että viime aikoina viihtyisät viinibaarit ja ravintoloiden yrittäjävetoisuus ovat lisääntyneet.

”Isojen ketjuravintoloiden sijaan ilmestyy paljon uusia, yksityisten tekijöiden avaamia ravintoloita. Asiakkaat myös tuntuvat suosivan juuri tällaisia pieniä ravintoloita.”

Tanner arvelee, että ravintolakentän monipuolistuminen saattaa olla merkki Suomen ravintolakulttuurin kypsymisestä. Ravintolamaailmamme on edelleen verrattain nuori, eikä esimerkiksi arkena lähdetä edelleenkään herkästi ulos syömään.

Ruokakulttuurin kehitystä voi havainnoida kotikeittiöistäkin. Tanner kertoo, että myös kotikokit haluavat laadukkaita raaka-aineita.

”Ravintoloissa on puhuttu lähiruuasta ja kotimaisuudesta jo niin pitkään, että siitä on alkanut tulla oletusarvo. Nyt tämä sama oletus alkaa näkyä kotikeittiöissäkin.”

Luonnollisesti se näkyy myös Tannerin omassa kotikeittiössä.

Moni ammattikokki ei vilkaisekaan keittiöön päästyään työvuoron jälkeen kotiin. Tanner ei kuulu heihin. Hän kokkaa mielellään myös kotona.

”Ruuanlaitto on minulle tapa rentoutua. Olen tällä alalla koska pidän siitä. Minulle kesän kohokohta on aina se, kun keräännymme muutaman vanhan työkaverin kanssa grillaamaan.”

Ravintolat ja ruoka ovat Tannerin elämässä läsnä monella tavalla. Työn lisäksi ne ovat harrastus.

”Tykkään matkustaa ja käydä ulkona syömässä ympäri maailmaa. Olen aina ollut kiinnostunut ravintoloista, ja varsinaisen työn ohella haluan kehittää itseäni.”

Tannerin mukaan eritoten sosiaalinen media on auttanut tällä saralla. Hän sanoo olevansa huono lukemaan keittokirjoja mutta etsii mielellään uusia ja kiinnostavia ideoita kuvapalvelu Instagramista.

Itsensä kehittäminen oli Tannerille syy lähteä myös kisaamaan Vuoden Kokki -tittelistä. Siuntiossa, hieman syrjässä ja hyvin itsenäisesti vietettyjen vuosien jälkeen oli päästävä kokeilemaan, mihin suuntaan oma tekeminen oli kehittynyt.

Vuoden kokki

Ruuanlaiton ammatti­laisten suomenmestaruuskilpailu.

Pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995.

Vuoden Kokki 2018 on Kalle Tanner.

Vuoden Kokki 2019 -kilpailu pidetään Kevätmessuilla Helsingin Messu­keskuksessa 4.–6.4.2019.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia