Ruoka

Leivo pääsiäispyhiksi ihanat herkut: sitruunakakkua, appelsiinitorttua ja pashakakkua

Pääsiäisen kahvipöytä maistuu raikkaasti rahkalta ja sitruunalta.
Kari Salonen
Pitkulaisesta appelsiinirahkakakusta on helppo leikata tasapaksuja viipaleita.

Huhtikuussa kotimaiset marjat ja hedelmät ainakin tuoreena ovat vähissä, joten leivonnaisissa maistuvat etelän antimet eli tuoreet sitrukset.

Tee sitruunatorttu vaihteeksi suorakaiteen muotoon ja leivo pasha kakuksi. Appelsiinirahkatortusta on helppo leikata viipaleita, jos sen tekee pitkulaiseen vuokaan.

Pashamaisen pääsiäiskakun ohje alla. Katso muut ohjeet MT:n reseptihausta:

Sitruunatorttu

Appelsiinikakku

Pashamainen pääsiäiskakku

16–20 annosta

Pohja

200 g kaurakeksejä

70 g voita sulatettuna

Täyte

6 liivatelehteä

1 prk (420/240 g) aprikooseja kevyessä sokeriliemessä (säilyke)

125 g valkosuklaata

100 g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja

50 g pistaaseja

1 prk (250 g) maitorahkaa

1 prk (250 g) mascarponea

3 kananmunankeltuaista

1 ½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

4 dl vispikermaa

1 tl sitruunan kuoriraastetta

1 rkl sitruunamehua

Koristeluun

2 dl pääsiäismunakaramelleja

Rouhi keksit muruiksi ja sekoita joukkoon voisula. Pingota irtopohjavuokaan (Ø 24 cm) leivinpaperi ja levitä muruseos vuoan pohjalle. Painele tiiviiksi lusikan selällä ja paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi.

Valuta aprikoosit liemestään siivilässä ja paloittele pienemmiksi. Rouhi valkosuklaa, kuivatut aprikoosit ja pähkinät.

Vatkaa sähkövatkaimella rahka, tuorejuusto, keltuaiset ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

Vaahdota kerma toisessa kulhossa.

Liuota puristellut liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun. Sekoita vähän jäähtynyt seos rahkaseokseen. Lisää joukkoon suklaa, aprikoosit, pähkinät ja sitruunan kuoriraaste.

Kääntele joukkoon kermavaahto.

Kaada täyteseos vuokaan ja tasoita pinta. Peitä foliolla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai seuraavaan päivään.

Irrota vuoan reuna, siirrä kakku tarjoiluvadille ja koristele pääsiäiskarkeilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista