Ruoka

Ruokavisan voiton vei Lumijoen peruskoulu – "Valitsimme pääruuaksi kalaa pienen hiilijalanjäljen vuoksi”

Kisassa keskityttiin tänä vuonna kestäviin suomalaisiin ruokaketjuihin.
Jaakko Kiuru/Fazer.
Lumijoen peruskoulu Pohjois-Pohjanmaalta nappasi voiton Ruokavisassa hyvin suunnitellun menun lisäksi iloisuudella ja rentoudella.

Valtakunnallisen Ruokavisan loppukilpailun voitti Lumijoen peruskoulu Pohjois-Pohjanmaalta.

Voittajakoulun nelihenkisessä joukkueessa kisailivat Daniela Heinänen, Sakari Lumme, Tiia Oksa ja Mikael Pitkänen. Mukana kannustamassa Fazerin vierailukeskuksessa Vantaalla oli heidän opettajansa Sari Mäkisalo.

Voittajajoukkueen lisäksi kisaamassa olivat Kotimäen koulu Varsinais-Suomesta ja Pyörön koulu Pohjois-Savosta. Verkossa käytyihin alkueriin osallistui noin 3 000 yläkoululaista ympäri Suomea.

Joukkueet valmistautuivat loppukilpailuun suunnittelemalla kolmen ruokalajin menun, jonka voisi tarjota kotona vaikkapa ystäville. Lisäksi oppilaiden tehtävänä oli perustella, miten he olivat ottaneet huomioon vastuullisuuden ruokien valinnassa, suunnittelussa ja valmistuksessa. Teemana olivat kestävät suomalaiset ruokaketjut.

Voittajakoulu valmisti alkuruuaksi juuressosekeittoa savuporotartalettien kera ja pääruuaksi paistettuja ahvenia kerma-yrttikastikkeessa, rapeita lohkoperunoita sekä sateenkaarisalaattia. Jälkiruuaksi oppilaat tarjosivat mansikkakiusausta.

”Valitsimme pääruuaksi kalaa pienen hiilijalanjäljen vuoksi”, kertoivat iloiset voittajat kisan jälkeen. Menun suunnitteluun pääsi mukaan koko opetusryhmä ja lopullinen menu äänestettiin luokan kesken.

Kilpailun päätuomari, tuotekehityspäällikkö ja Fazer Culinary Teamin manageri Karri Käki, kertoi kisan olleen äärimmäisen tiukka. Voittaja ratkesi pitkän harkinnan jälkeen vain pisteen erolla.

”Lumijoen peruskoulun oppilaiden työskentelyssä korostui iloisuus ja rentous. Oppilaat olivat sisäistäneet vastuullisuuden teeman tekemisen tasolla ja heidän kokonaissuorituksensa oli tasapainoinen ja viimeistelty”.

Tuomaristo antoi kunniamaininnan Pyörön koulun oppilaille vastuullisuuden teeman sisäistämisestä arjessaan.

Ruokavisa kisattiin yhdeksättä kertaa. Kaikkiaan tapahtuma on tavoittanut yli 17 000 oppilasta kautta maan.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka takana ovat Ruokatieto, tuottajajärjestö MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia