Ruoka

Söin täällä: Valamon luostarissa tarjoillaan maukasta paastoruokaa

Ravintolasalin sisustuksessa ja henkilökunnan asuissa näkyvät luostarin venäläiset juuret.
Meri Vilen
Tavallinen borssikeitto ja täytetyt kesäkurpitsat muuttuivat makuelämyksiksi ravintola Trapesan hienostuneessa ilmapiirissä.

Tyylikkään slaavilaisesti sisustetun ravintolan Trapesan noutopöydästä lautaselleni keräämä ruoka oli hyvää. Tulisen borssikeiton, täytettyjen kesäkurpitsojen, luostarissa valmistetun hapankaalin sekä herkullisten salaattien voimalla jaksoin helposti seuraavaan aamuun.

Tarjolla olisi ollut myös lihaa ja kalaa, mutta halusin elää talossa talon tavalla.

Ortodoksisessa kirkossa kasvisruualla on pitkät perinteet. Pääsiäistä edeltävän 40 päivän paaston aikana ortodoksit eivät syö eläinkunnan tuotteita kahta kalapäivää lukuun ottamatta.

Vaikka Trapesa on saanut nimensä kreikan kielen pöytää tai luostarin ruokasalia tarkoittavasta sanasta, sen sisustuksesta ankeus on kaukana. Voimakkain värein maalattuja seiniä koristavat lukuisat Venäjän puolelle jääneestä Valamosta pelastetut taideaarteet.

Pääsin matkallani vierailemaan myös Lintulan luostarin ruokapöydässä, jossa ruoka oli hämmästyttävän monipuolista. Mieleeni jäi erityisesti luostarissa valmistettu pehmeänmakuinen sienisäilyke.

Kahvila-ravintola Trapesa - Valamontie 42 - Heinävesi - Valamon luostari

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia