Ruoka

Ravintolan ei tarvitse ilmoittaa jauhelihan alkuperää, jos se sisältää suolaa enemmän kuin yhden prosentin

Toukokuun alussa voimaan tuleva ilmoitusvelvollisuus koskee vain pientä osaa lihatuotteista.
Maiju Pohjanheimo
Asiakkaalla on oikeus tietää ravintolassa syömänsä jauhelihan alkuperä vain, jos se ravintolaan saapuessaan on sisältänyt alle prosentin suolaa.

Ravintoloissa hämmästellään toukokuun alussa voimaan tulevaa pakkoa ilmoittaa eräiden lihatuotteiden alkuperä asiakkaille kirjallisesti.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi pitää asetusta sekavana. Omituiset rajanvedot johtuvat EU:n heikkoudesta muun muassa seurata tiettyjen lihatuotteiden alkuperää. Tukut eivät aidosti tiedä, mistä jotkin elintarvikkeet tulevat. Alkuperämaininnoissa saattaa lukea vain useat EU-maat tai useat muut kuin EU-maat.

Mara on listannut lihatuotteita, joista on ilmoitettava alkuperä, ja joista ei.

Alkuperä on ilmoitettava:

- Tuore, jäähdytetty ja jäädytetty täysliha. Myös valmiiksi leikattu täysliha, kuten pihvi tai suikaleet.

- Jauheliha ja jauhelihatanko, jos ne sisältävät suolaa alle yhden prosentin.

- Itse tuoreesta lihasta valmistetut liemet, kuten kastikepohjat.

Alkuperää ei tarvitse ilmoittaa:

- Liha- ja raakalihavalmisteet, kuten kypsennetty tai marinoitu liha ja valmiiksi maustetut pihvit.

- Jauheliha ja jauhelihatanko, jos se sisältää yli prosentin suolaa.

- Poronliha ja monet riistalajit, kuten villisika.

Edellä mainituista säännöistä johtuen esimerkiksi valtaosan pizzerioista ja kebabpaikoista ei tarvitse ilmoittaa lihajalosteidensa alkuperiä.

Aittoniemi arvelee, että jotkin isot ravintolaketjut saattavat alkaa ilmoittaa mahdollisuuksien mukaan lihajalosteidensakin alkuperän.

"Mielenkiintoista nähdä toukokuun alussa, miten asia hoidetaan", Aittoniemi pohtii.

Lihan alkuperän ilmoittamista kirjallisesti liitutaululla, ruokalistoissa tai jotenkin muuten valvovat terveystarkastajat samalla kun he tarkastavat muiden Oiva-hymynaamakriteerien täyttymistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nyt on aika panna sima käymään – kokeile vaihteeksi marjasimaa

Söin täällä: Blinin blinit ovat tuttuja lettuja, mutta itäiset täytteet ilahduttavat

Tilastot kertovat: Suomalainen söi viime vuonna neljä palaa leipää päivässä ja pullan joka kolmas päivä

Mistä tunnet venäläisen keittiön? – Jaana Virronen vie makumatkalle itään

Mainos: K-Ruoka

Nyt on viimeistään aika laittaa sima käymään – näin teet parhaan siman ikinä!

Vappu kolkuttelee tänä vuonna ovella jo melkein heti pääsiäisen jälkeen, ja vielä viimeisiä suklaamunia syödessä onkin aika laittaa vappusimat käymään!