Ruoka

Osaatko leipoa vaaleaa juurileipää? – Näillä ohjeilla onnistut

Tämän auringonkukkaleivän suosion salaisuus piilee juuritaikinassa. Hapatettu taikinajuuri yhdessä siementen kanssa tuo leipään jäljittelemättömän, hienon maun.
Kari Salonen
Auringonkukkaleivän voi leipoa pyöreäksi, reunasta lovetuksi leiväksi tai niin, että pitkulaiset sämpylät muodostavat kukan terälehdet.

Ruisleipä on kaikille tuttu juuritaikinaan leivottu leipä. Entistä enemmän myös vaaleita leipiä tehdään hapattamalla.

Juureen leivottu leipä ei ole mikään pikaleipä, sillä se tarvitsee riittävästi aikaa lepoon ja kohoamiseen. Juuren käymisen ansiosta leipään kehittyy runsaasti makua.

Juuri eli esitaikina saa käydä vähintään yön yli. Ei haittaa, vaikka se tekeytyisi vuorokauden. Juuritaikinakulho saa olla mielellään viileässä, koska kylmässä syntyy runsaasti makua.

Jos teet juuritaikinan ilman vanhaa juurta, lisää hyvin pieni nokare hiivaa.

Juuritaikinaan leivotut leivät ovat yleensä pinnalta rapsakkaita. Pohjan rapeutta lisää leivän nostaminen leivinpaperilla vuoratulle, esikuumennetulle pellille.

Pintaan saa rapeutta vesihöyryn ja korkean, 250 asteen alkulämmön ansiosta. Suihkuta kuumaan uuniin vettä. Vähennä lämpö noin viiden minuutin päästä 175 asteeseen. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä.

Katso auringonkukkaleivän ohje MT:n reseptihausta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTV: Belgialaislääkärit uhkaavat vegaanilasten vanhempia huostaanotolla – ruokavalio voi vaarantaa terveyden

Haluaisitko perustaa oman viinatehtaan? Virkamies kertoo, mitä se vaatii

Söin täällä: Matildankartanossa ei ole ruokalistaa

Syötkö kananmunan päivässä? Tuoreen tutkimuksen mukaan se tai runsas kolesterolin saanti ei lisää riskiäsi aivoinfarktiin