Ruoka

Osaatko leipoa vaaleaa juurileipää? – Näillä ohjeilla onnistut

Tämän auringonkukkaleivän suosion salaisuus piilee juuritaikinassa. Hapatettu taikinajuuri yhdessä siementen kanssa tuo leipään jäljittelemättömän, hienon maun.
Kari Salonen
Auringonkukkaleivän voi leipoa pyöreäksi, reunasta lovetuksi leiväksi tai niin, että pitkulaiset sämpylät muodostavat kukan terälehdet.

Ruisleipä on kaikille tuttu juuritaikinaan leivottu leipä. Entistä enemmän myös vaaleita leipiä tehdään hapattamalla.

Juureen leivottu leipä ei ole mikään pikaleipä, sillä se tarvitsee riittävästi aikaa lepoon ja kohoamiseen. Juuren käymisen ansiosta leipään kehittyy runsaasti makua.

Juuri eli esitaikina saa käydä vähintään yön yli. Ei haittaa, vaikka se tekeytyisi vuorokauden. Juuritaikinakulho saa olla mielellään viileässä, koska kylmässä syntyy runsaasti makua.

Jos teet juuritaikinan ilman vanhaa juurta, lisää hyvin pieni nokare hiivaa.

Juuritaikinaan leivotut leivät ovat yleensä pinnalta rapsakkaita. Pohjan rapeutta lisää leivän nostaminen leivinpaperilla vuoratulle, esikuumennetulle pellille.

Pintaan saa rapeutta vesihöyryn ja korkean, 250 asteen alkulämmön ansiosta. Suihkuta kuumaan uuniin vettä. Vähennä lämpö noin viiden minuutin päästä 175 asteeseen. Jäähdytä leivät ritilällä peittämättä.

Katso auringonkukkaleivän ohje MT:n reseptihausta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia