Ruoka

Pihvin alkuperää ei pian tarvitse kysyä ravintolassa erikseen – Ensi viikosta alkaen se on ilmoitettava

Hyvää Suomesta -merkki kertoo lihan kotimaisesta alkuperästä tarjoilupaikoissa.
Lari Lievonen
Alkuperän ilmoitusvaatimus koskee tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihaa.

Pian ravintolassa käyvän ei tarvitse enää arvuutella, mistä lautasella oleva pihvi on peräisin.

Toukokuusta 2019 lähtien tarjoilupaikkojen tulee ilmoittaa lihan alkuperämaa kirjallisesti kuluttajan ostopäätöksen tueksi.

Lihan alkuperämaan voi kertoa Hyvää Suomesta -merkillä, mikäli merkki löytyy aterian ainesosana käytetyn lihan pakkauksesta. Tieto voidaan antaa esimerkiksi ruokalistassa tai erillisellä kyltilllä tai taululla.

Ruokatieto kannustaa tarjoilupaikkoja kertomaan merkkiä käyttävän yrityksen nimen, mikäli lihan alkuperä ilmaistaan Hyvää Suomesta -merkillä.

Alkuperän ilmoitusvaatimus koskee tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihaa.

Muunkin lihan alkuperämaan saa kuitenkin aina vapaaehtoisesti ilmoittaa, vaikka laki ei sitä edellyttäisi.

”Asetus on monella tavalla meidän tuottajien näkökulmasta vielä puutteellinen – mutta se on steppi eteenpäin ja pidän tätä jatkuvan jankuttamisemme ja edunvalvontatyömme sitkeyden riemuvoittona", iloitsee ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

MT 13.4.: Ravintolan ei tarvitse ilmoittaa jauhelihan alkuperää, jos se sisältää suolaa enemmän kuin yhden prosentin

MT 15.3.: Kokoomuksen Timo Heinonen ehdottaa: Alkuperä merkittävä myös leipiin ja leivonnaisiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia

Luovan yrittäjän keittiössä valmistuu rohkeita kokeiluja

Söin täällä: Kelpoa kotiruokaa Susihukkasessa

Tuotekehittäjä uskoo: Härkis-tuotteista on nähty vasta alku