Ruoka

Pikkukalojen käsittelylaite voitti Marttaliiton kilpailun – pyrkii edistämään järvikalan menekkiä ja lähiruuan käyttöä

Voittajalaite tuottaa pikkukaloista ruodotonta kalamassaa.
Jaana Kankaanpää
Voittajatuote voi olla ratkaisu sekä vapaa-ajan kalastajille että kalateollisuudelle pikkukalan nykyistä tehokkaampaan käyttöön.

Marttaliiton Ratkaisu:martta-kilpailun voitti Vaakalintu Oy:n toimitusjohtajan Ilmari Tammisen suunnittelema kalankäsittelylaite. Sen idea on kalanlihan erottelumekanismi, joka tuottaa ruodotonta kalamassaa pikkukalasta. Manuaalisena laite sopii vapaa-ajankalastajille ja sähkökäyttöisenä kalateollisuuteen.

Palkinto, 10 000 euroa, tulee käyttää idean kehittämiseen, sillä kalankäsittelykone ei ole vielä valmis tuote, evästää tuomaristo. Laitteen tuotteistaminen vaatii muotoilua ja brändin rakentamisen.

Tuomaristo pitää hyvänä, että voittajatuotteen tavoitteena on edistää järvikalan menekkiä ja lähiruuan käyttöä. Sekä vapaa-ajan kalastajat että kalateollisuus tarvitsevat ratkaisuja pikkukalan nykyistä tehokkaampaan käyttöön.

Kilpailun pääsarjaan saapui 62 ehdotusta, marttasarjaan neljä ja opiskelijasarjaan neljä ideaa. Martta- ja opiskelijasarjoissa ei jaettu palkintoja, koska tuomariston mukaan esitykset olivat vielä idean tasolla.

Kilpailussa sai kunniamaininnan Potturi-perunapesuri, kehittäjänä Pari Vesaa ja Masa Oy.

Suojatun pesumenetelmän ansiosta Potturi pesee ja kuorii uudet perunat alle minuutissa. Tuote soveltuu käytettäväksi vesistössä, ämpärissä ja tiskialtaassa eli sekä kotona että mökillä. Materiaali on kierrätettävää ja elintarvikehyväksyttyä muovia. Tuote on kevyt ja kestävä ja sen hiilijalanjälki on matala.

Tuomariston mukaan kyseessä on valmis kotimainen designtuote, joka ratkaisee oivallisesti arjen haasteen. Muotoilu, arvolupaus, brändi ja markkinointi on suunniteltu hyvin ja viety loppuun asti.

Kaikkien osallistujien ja sarjojen kesken arvottiin 500 euron palkinto. Sen voitti Pasi Juusola. Hän osallistui kilpailun pääsarjaan kenkälusikkaidealla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"