Ruoka

Ilmianna EU-nimisuojan ansaitseva tuote – maa- ja kotitalousnaiset haravoivat uusia ehdokkaita koko maan kattavalla kiertueella

”Jos tuotteellasi on tarina, mikset kertoisi sitä koko Euroopalle?", kysyy EU, jossa suojattuja tuotteita on 3 400, Suomessa 12.
Kari Salonen
EU:ssa elintarvikkeiden nimisuojaus on yleisempää kuin meillä. Suojauksen tunnistaa ympyränmuotoisesta merkistä.

Maa- ja kotitalousnaiset haluavat Suomeen lisää EU:n nimisuojalla merkittyjä tuotteita ja aloittavat niiden etsimiseksi valtakunnallisen nimisuojakiertueen.

“Tavoitteena on 20 uutta maantieteellistä nimisuojamerkintää maataloustuotteille ja elintarvikkeille vuoteen 2025 mennessä”, järjestö sanoo tiedotteessa.

Kiertue alkaa tämän viikon torstaina Etelä-Karjalasta, jatkuu ensi viikolla Jyväskylään ja Ouluun, kesäkuussa Savonlinnaan ja syksyllä muualle maahan.

Etsintäkampanjan perusteluna on, että suomalaiset ovat tietävät aiempaa enemmän nimisuojasta ja nimisuojaa voitaisiin käyttää tuotteiden markkinoinnissa ja viennissä ja muiden toimijoiden markkinoinnissa.

Suomalaisista maataloustuotteista ja elintarvikkeista vasta 12 on saanut EU:n nimisuojauksen. Suomi tavoittelee 20 uuden maantieteellisen merkinnän saamista EU-tasolla vuoteen 2025 mennessä. Maa- ja kotitalousnaisten rooli on auttaa hakemusten tekemisessä.

EU:n iskulause laatujärjestelmälle on: ”Jos tuotteellasi on tarina, mikset kertoisi sitä koko Euroopalle”.

EU:ssa on suojattu noin 3 400 nimitystä, joista puolet on rypäleviinejä, kymmenes väkeviä alkoholijuoma ja loput 1 400 nimitystä maataloustuotteita ja elintarvikkeita. Näistä suurin ryhmä ovat hedelmät, vihannekset ja juustot.

EU:ssa nimisuojia on kolmenlaisia: suojattu alkuperänimitys (SAN), maantieteellinen merkintä (SMM) ja aito perinteinen tuote (APT). Suojausta voi hakea maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden, väkevien alkoholijuomien ja rypäleviinien nimityksille.

Suomessa SAN-alkuperäsuojaus Lapin Puikulalla, maantieteellinen SMM-suojaus Puruveden muikulla ja aitousmerkintä APT karjalanpiirakalla. APT-suojattu tuote voidaan tuottaa myös muussa maassa, kunhan resepti on alkuperäinen.

Järjestelmän tavoitteena on suojata tuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja halvoilta väärennöksiltä, lisätä tuotteiden tunnettuutta ja helpottaa markkinointia. Kuluttajalle suojaus takaa tunnetun alkuperän, raaka-aineet ja valmistusmenetelmän.

Suomessa nimisuojia käsittelee maa- ja metsätalousministeriön asettama nimisuojatyöryhmä, johon kuuluvat myös Elintarviketeollisuusliitto, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Lapin ELY-keskus, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Paliskuntain yhdistys, Patentti- ja rekisterihallitus, Ruokavirasto, Suomen Sahtiseura sekä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti