Ruoka

Grillikausi alkaa – Muista nämä vinkit hyvään lopputulokseen

Oikea lämpötila, riittävä rasvan määrä ja huolelliset valmistelut ovat avain onnistuneeseen grillaukseen.
Jaana Kankaanpää
Kuuma grilli ja riittävästi öljyä pitävät huolen siitä, että ruoka ei tartu kiinni grilliin.

Vaikka Suomesta löytyykin joukko vuoden ympäri grillaavia ihmisiä, suurimmalle osalle väestöstä grillikausi on vasta alkamassa. Jos grillaustaidot ovat päässeet talven aikana unohtumaan, kannattaa mieleen palauttaa muutama perussääntö ennen kokkailun aloittamista.

Hiilillä grillaavan ei kannata kaataa hiiliä suoraan pussista grilliin, vaan ennemmin nostella ne sinne käsin. Näin estät pieniä hiilenpalasia tukkimasta ilmanottoa.

"Hyvät hiilet ja briketit ovat onnistuneen grillaamisen peruspilarit. Käpyjä ei grilliin kannata panna koskaan", kertoo Keiju-kasvirasvoja valmistavan Bunge Finland oy:n brändijohtaja Reetta Kaurila.

Grillin lämmön voi kokeilla laittamalla pienen palan paperia grilliin. Jos se syttyy heti palamaan, grilli on riittävän kuuma.

Nopeasti paistuvat ruuat kuten ohuet pihvit, pehmeät kasvikset tai esikypsennetyt makkarat kannattaa paistaa ilman kantta suoralla lämmöllä, jotta niiden pinta pysyy rapeana. Grillauksen jälkeen lihan voi kääriä hetkeksi folioon vetäytymään. Kääre kannattaa kuitenkin jättää raolleen, niin paistopinta säilyttää rapeutensa.

Jotta paistettava ruoka ei jämähtäisi kiinni kuumaan ritilään, kannattaa sekä ruoka että grilli öljytä huolella ennen paistamista. Öljyämisessä kannattaa suosia korkeita lämpötiloja kestävää öljyä, esimerkiksi kotimaista rypsi- tai rapsiöljyä. Rasvainen ruoka vaatii vähemmän öljyä kuin vähärasvainen.

Valmistelut on hyvä aloittaa ajoissa. Jos grillattavat vaativat esimerkiksi marinointia, voi ne laittaa jääkaappiin maustumaan jo edellisenä iltana. Grillattavat ruuat on myös hyvä ottaa ajoissa lämpenemään.

Ruuan valmistuttua grilli olisi hyvä puhdistaa aikailematta, sillä lämmin grilli on kaikkein helpoin siivota. Lihojen vetäytyessä on esimerkiksi hyvä hetki pyyhkiä ritilä puhtaaksi seuraavaa käyttökertaa varten.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oletko tattien taitaja ja käävistä kärryillä? – Testaa MT:n sienivisalla

Söin täällä: Orimattilassa sijaitseva Ravintola Tehdas yllätti

Valviran haaviin jää yhä useammin "laiton olut"

Viron Võrumaa houkuttelee vieraita ruualla