Ruoka

EFSA:n ruokaturvatutkimus: Suomalaiset huomattavasti muita eurooppalaisia luottavaisempia ruoka-alan toimijoihin – kerro kokemuksiasi ruokaturvasta

Eurooppalaisia huolestuttavat antibiootit ja muut jäämät. Maailman ensimmäinen ruokaturvapäivä muistuttaa, ettei ruokaturva ole itsestäänselvyys.
Pekka Fali
Suomalaiset ovat muita eurooppalaisia tietoisempia ruokiin liittyvistä riskeistä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tutkimuksen mukaan EU-maiden kuluttajat pitävät suurimpana ruokaturvan uhkana antibiootteja.

Muita huolenaiheita ovat ruuassa olevat ympäristömyrkyt, torjunta-ainejäämät ja lisäaineet.

EU-kansalaisten tutkimustuloksista löytyy eroja. Antibiootit huolestuttavat Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Italiassa. Muissa Välimeren maissa suurimmaksi huolenaiheeksi ovat nousseet torjunta-ainejäämät. Baltian maissa taas mietityttävät ruuan lisäaineet.

Suomalaiset luottavat puolet enemmän siihen, että viranomaiset ja EU suojelevat heitä elintarvikeriskeiltä. Suomalaiset uskovat muita eurooppalaisia enemmän, että säännöksillä saadaan varmistettua elintarvikkeiden turvallisuus.

Noin 80 prosenttia suomalaisista luottaa ruokakauppojen ja ravintoloiden tietoihin elintarvikeriskeistä: Eurooppalaisista vain reilu 40 prosenttia luottaa kyseisiin toimijoihin.

Eniten Euroopassa luotetaan tutkijoiden tietoihin elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Tutkimuksesta selviää, että ruokaturvallisuus kiinnostaa eurooppalaisia, mutta se ei näy ostoksia tehdessä.

Noin 50 prosenttia suomalaisista uskoo, että myytävät elintarvikkeet ovat turvallisia, jonka vuoksi ruokaturvallisuus ei huoleta heitä. Joka viides EU-kansalaisista taas kertoo ruokaturvallisuuden olevan tärkein tekijä ostopäätöksessä. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat hinta, alkuperä, maku ja ravintosisältö.

Suomalaisten ruokavalintoihin vaikuttivat eniten ruuan alkuperä ja ravintosisältö.

Suomalaiset ovat tietoisempia ruokiin liittyvistä riskeistä kuin muut eurooppalaiset. Ruokaan liittyvät riskit myös huolestuttavat keskimäärin enemmän suomalaisia kuin muita eurooppalaisia, vaikka suomalaiset luottavat suomalaiseen elintarviketurvallisuuteen.

Lähes puolet suomalaisista oli muuttanut ruokavaliota tai ruuanlaittokäytäntöä pysyvästi ainakin kerran kuultuaan elintarvikeriskeistä. Eurooppalaisista käytöstään oli muuttanut joka kolmas.

Edellisen kerran tutkimus on tehty vuonna 2010.

Tänään vietetään maailman ensimmäistä ruokaturvapäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa kuluttajille, tuottajille ja hallituksille, että ruokaturva ei ole itsestäänselvyys. Päivä nostaa esille ruokaturvallisuuden tärkeyden ja antaa tunnustusta ruokaturvan parissa työskenteleville ihmisille.

Kerro meille, mitä ruokaturvallisuus merkitsee sinulle? Voit kommentoida tämän artikkelin alapuolelle tai sähköpostitse verkkolehti@mt.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste 72 prosenttia – siitä huolimatta Suomi on riippuvainen tuonnista

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa