Ruoka

Lihan alkuperämerkinnät tehdään asianmukaisesti jo useimmissa ravintoloissa: "Aika vaivaton menettely"

Toukokuussa voimaan astunut säädös on sisäistetty melko hyvin. Viranomaiset tiedottavat tarkastusten yhteydessä myös uutispimennossa olleita.
Johannes Tervo
Restaurang Berny's sijaitsee Mustasaaressa Raippaluodon sillan kupeessa. "Lihan alkuperätieto löytyy sekä lounasruuista että à la carte -listan annoksista", esittelee yrittäjä Patricia Nedergård.

Ravintoloissa ilmoitetaan jo melko laajasti käytössä olevan lihan alkuperämaa. EU:n asetus alkuperämerkinnöistä astui voimaan toukokuun alussa. Asetuksen mukaan ravintolan on ilmoitettava lihan alkuperästä kirjallisesti ja tiedon tulee olla esillä näkyvällä paikalla.

Asetuksen myötä alkuperämerkinnät tulevat näkyville myös moniin kouluihin. Koulujen tulee ilmoittaa lihan alkuperä Keskuskeittiöissä valmistetuista, tuoretta lihaa sisältävistä ruuista, jotka kuumennetaan koulun keittiössä.

Asetus kuitenkin koskee ainoastaan raakalihaa. Esimerkiksi hampurilaisketjujen käyttämien pakastepihvien alkuperää ei tarvitse merkitä, jos pihvit sisältävät yli yhden prosentin suolaa. Merkintää ei tarvita, koska kyseessä on raakalihavalmiste. Sen sijaan pakastepihvit, jotka maustetaan vasta ravintolassa, tulee merkitä.

Ruokaviraston ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo, että elintarvikevalvontaviranomaiset ottavat nyt muiden merkintöjen ohella myös lihan alkuperämerkinnät huomioon tarjoilupaikoissa. Uudistuksen tuoreudesta johtuen heidän tehtävänsä on aluksi tiedotusluonteinen.

"Näin alussa annetaan vielä opastusta ja neuvontaa. Kaikki eivät ole vielä sisäistäneet tätä uudistusta. Lisäksi osa toimijoista voi olla vielä uutispimennossa, joten tieto halutaan saada kulkemaan myös heille."

Myös MT:n aluetoimittajat ovat pitäneet silmällä, miten alkuperien merkintöihin on ravintoloissa ryhdytty. Suurimmalta osin ravintolat ovat tehneet merkinnät kuten pitääkin.

Neste Pedersöre -huoltoaseman ravintola kertoo ruuissa käytetyn lihan alkuperän linjaston yläpuolella olevissa näytöissä. Tieto löytyy sekä lounasvaihtoehdoista että à la carte -listan tarjonnasta. Ravintola käyttää vain kotimaista lihaa.

Ravintola on Pedersören Edsevössä valtatien 8 varrella. Ruokalista ja alkuperätiedot ilmoitetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Pedersören asukkaista lähes 90 prosenttia on ruotsinkielisiä.

Kaustisen keskustassa sijaitsevassa Kappelin Grillissä lihan alkuperätieto löytyy nopeasti. Muovilla suojattuja ilmoituksia on useita sekä kassojen tuntumassa että ravintolan pöydillä.

Naudan- ja sianlihan sekä siipikarjatuotteiden alkuperä on EU. Tämä pätee niin grillituotteisiin kuin lounasruokiin. Kappelin Grilli on osa Scanburger-ketjua.

Seinäjoella Scandic-hotellin Olivo-ravintola ilmoittaa alkuperän Mistä lihamme tulevat - tekstillä. Broilerit sekä naudan- ja sianliha tulevat Suomesta. Lampaan alkuperämaa Olivossa on Uusi-Seelanti. Ankka tulee Ranskasta.

Mustasaaressa Raippaluodon sillan tuntumassa sijaitseva Restaurang Berny’s kertoo lihan alkuperän ruokalistassaan kunkin annoksen yhteydessä.

”Käytämme kotimaista lihaa lähes sataprosenttisesti”, yrittäjä Patricia Nedergård sanoo. ”Ainoastaan riistaruuissa osa hirvenlihasta ostetaan Ruotsista.”

”Aika vaivaton ilmoitusmenettely tämä on”, Nedergård toteaa alkuperämaan kertomisesta. ”Menee siinä samalla, kun lounaslistan kirjoittaa.”

Alajärven keskustassa toimiva Alvariini ilmoittaa lihan alkuperän kyltissä, joka on asetettu noutopöydän yhteyteen. Ravintolan käyttämä liha tulee Atrialta.

”Satunnaisesti ostamme lihaa oman paikkakunnan tuottajilta”, yrittäjä Tomi Hemminki kertoo.

Atria toimittaa lihat myös evijärveläisen Mäntyhovin lounasruokiin.

"Alkuperä ilmenee Atrian tarroista, jotka on kiinnitetty lounaslinjaston ruokalistaan", kertoo Mäntyhovin työntekijä Outi Mäntylä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valviran haaviin jää yhä useammin "laiton olut"

Viron Võrumaa houkuttelee vieraita ruualla

Villiyrttikokki villiintyi nyt sienistä: Metsäsienet ovat yhtä luksusta lautasella kuin hummeri tai kyyhky

Tiesitkö? Oluen alkoholipitoisuus ei ole välttämättä se mikä etiketissä kerrotaan