Ruoka

Suomalaisia ei sairastuta pilaantunut ruoka, vaan heikko ravitsemus

Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä.
Jaana Kankaanpää
Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava.

Suomessa kansanterveyden kannalta ruuan hygieenisyyttä merkittävämpi riskitekijä on ruuan heikko ravitsemuksellinen laatu. Asiasta tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Virheellinen ravitsemus on Suomessa tärkein yksittäinen tautitaakkaa lisäävä tekijä. Esimerkiksi lihavuus ja sen liitännäissairaudet kuormittavat terveydenhuoltoa ja aiheuttavat merkittäviä kustannuksia.

Uutta tietoa ruuan riskeistä Suomessa saadaan valtioneuvoston Ruuan riskit -tutkimus- ja selvityshankkeesta, jonka tulokset julkaistaan syksyllä.

Maailmanlaajuisesti joka kymmenes ihminen sairastuu pilaantuneen ruuan seurauksena.

Suomessa ruokaturvallisuudesta huolehditaan systemaattisesti, mutta ravitsemukseen pitäisi meillä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

Suomen elintarvikeketju on kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen luotettava: tuotteiden alkuperä on jäljitettävissä tiloille asti, korkea osaamistaso ja hygieniakäytännöt ja tuotannon vastuullisuus ovat huippuluokkaa.

Esimerkiksi antibiootteja käytetään tuotantoeläinten lääkinnässä vain hyvin harkiten.

Korkea elintarviketurvallisuuden taso on pitkällisen työn tulosta ja vaatii jatkuvia toimenpiteitä kaikilta ruokajärjestelmän toimijoilta. Pakkausmerkinnät ohjaavat kuluttajia huolehtimaan tuotteiden turvallisuudesta myös kotona.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

VR juottaa liikematkustajille tanskalaista ja brittiläistä kahvimaitoa: "Markkinoilla ei ole kotimaista vaihtoehtoa"

Mikko Kärnä haluaa pohjoismaisen ruokavalion UNESCO:n kulttuuriperintöluetteloon: "Lumen ja jään keskellä kasvaneille kansoille lihan sekä kalan hyödyntäminen on ollut välttämätöntä selviytymisen kannalta"

Söin täällä: Lounaalla laineilla – maisemaristeilyllä saa silliä ja kuulee Helsingin historiaa päälle

Lidl kertoo lisänneensä suomalaista ruokavientiä roimasti – "Ei ole mitään syytä hidastaa tahtia"