Ruoka

Kotimainen varhaisperuna ei liiku – osassa kaupoista vain ruotsalaista perunaa

Kotimaista varhaisperunaa on saatavilla. Eilinen peltohinta oli 1,20 euroa kilolta. Kaupassa kilohinta on viisinkertainen.
Jaana Kankaanpää
MTK:n mukaan kotimainen varhaisperunatarjonta on jo viikon riittänyt kattamaan kulutuksen.

Kotimaisen varhaisperunan kausi alkoi tänä vuonna erityisen varhain. Kotimaista perunaa oli saatavilla jo ennen toukokuun loppua, MTK tiedotti eilen tiistaina.

Kaupan keskusliikkeitä tiedotettiin kauden varhaisuudesta hyvissä ajoin. Osassa kaupoista on silti tarjolla vain ruotsalaista uutta perunaa.

MTK:n mukaan kotimainen varhaisperunatarjonta on jo viikon riittänyt kattamaan kulutuksen.

"Tieto on viety eteenpäin. Mihin se on tyssännyt vai eikö sitä ole uskottu?", miettii perunanviljelijä Jukka Sariola, joka viljelee varhaisperunaa Naantalin Merimaskussa.

"Joka päivä rannikolta ja saaristosta lähtee kymmeniä tonneja uutta tuoretta perunaa kohti markkinoita, joten saatavuudesta asia ei ole enää kiinni", Sariola painottaa.

MTK:n mukaan kuluttajan kannattaa nyt kysyä kauppiaaltaan kotimaisen varhaisperunan perään.

Sariola kertoi tiistaina aamupäivällä, että päivän tinkiperunat on jo nostettu. "Kyllä meillä olisi vielä monta tuntia aikaa tänä päivänä nostaa sitä."

"Minulla on henkilökohtaisesti sellainen käsitys, että ruotsalaista vielä vaan tungetaan. Kuitenkaan hintaero ei ole kummoinen."

Sariola on MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja. Koko maan varhaisperunoista Varsinais-Suomessa tuotetaan yli 70 prosenttia.

Varhaisperunan eilinen peltohinta oli 1,20 euroa kilolta.

Sariolan tämän päivän perunat oli jo nostettu, ennen kuin tämän päivän hinta selvisi.

Tukkuliike Vihannes-Laitilan toimitusjohtaja Tero Nousiainen arvostelee kaupan tavoittelevan liian kovia katteita kotimaiselle varhaisperunalle ja pitävän hintaa keinotekoisen korkeana, Turun Sanomat kertoi tiistaina.

"Kuuden euron kilohinta kaupan hyllyssä on härski, kun vertaa siihen, mitä viljelijä saa."

Sariolan mukaan kaupoissa ongelmana on, että jos rinnakkain on kahta eri perunaa, toista punnitaan toisena.

"Sen takia kauppias ei halua kahta erihintaista tavaraa."

"Tiedetään ihan selviä tapauksia, että kotimaista tavaraa viety kauppaan, ja kauppias sanoo, että yhtään ei ole myyty."

Turun Sanomat: Varhaisperuna kypsyi etuajassa, hinta on pilvissä eikä tavara liiku – "Oikea hinta olisi kahden euron tuntumassa", sanoo tukkuri

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Suomalaisen Työn Liitto puolustaa Avainlippu-merkkiään: "Esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä"

Söin täällä: Veikkolan Palassa oli lauantaina tarjolla vain sormiruokaa, mutta millaista sormiruokaa

Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi