Ruoka

Surkuhupaisa kuva laivayhtiön lihoista leviää somessa – Tallink Silja: "Käytämme kyllä kotimaistakin"

Laivayhtiö kertoo käyttävänsä monista eri maista tulevaa lihaa, kalat ovat pääasiassa lähialueilta.
Jaana Kankaanpää
Tallink Silja kertoo, että noin puolet yhtiön laivojen ravintoloiden ruokien raaka-aineista tulee Suomesta.

Facebookissa leviää kuva, jossa Tallink Siljan keittiöpäälliköt tervehtivät asiakkaita kertomalla tarjolla olleiden liharuokien alkuperästä.

Kuvan kyltissä teksti kuuluu näin:

"Arvoisa asiakkaamme, suunniteltaessa ruokalistoja Tallink Siljan laivoille, haluamme valita parhaita ja turvallisimpia raaka-aineita asiakkaidemme toiveiden mukaisesti. Oheisesta listasta löydätte EU-lainsäädännössä harmonisoidut lihan alkuperämerkinnät.

Porsaanleike - Romania

Kanavartaat - Kiina

Porsaanpaisti - Irlanti

Kanaleike - Estonia"

Kuvaa on jaettu runsaasti ja yhtiön lihapolitiikkaa on ihmetelty.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo MT:lle, että yhtiössä on yritetty selvittää, millä laivalla ja missä ravintolassa kuva on otettu ja milloin.

"Kyltti on harhaanjohtava. Siitä saa sen kuvan, että käyttäisimme vain mainituista maista tuotua lihaa. Käytämme kyllä kotimaistakin", Nöjd kommentoi.

Hänen mukaansa ruuan alkuperä vaihtelee laivareittien, ravintoloiden ja vuodenaikojen mukaan.

Kiinalaiset kanavartaat ovat Nöjdin mukaan poistumassa pian listalta.

"Harmi, että on pitänyt sieltä tilata. Sillä hetkellä muu toimittaja ei ole pystynyt toimittamaan tarvitsemaamme määrää", hän perustelee.

Laivayhtiön ravintoloiden käyttämistä raaka-aineista noin puolet on Suomesta, Nöjd kertoo. Mukana ovat kaikki lihat, kalat, kasvikset, marjat ja leivät.

Kalatuotteet tulevat Tallink Siljalle pääosin lähimaista. Muun muassa silakkaa he ostavat suomalaiselta kalastajalta.

Nöjd puhuu mieluummin lähimaista Suomesta, Ruotsista ja Virosta kuin kotimaasta, sillä yhtiön työntekijöille kotimaa voi olla joku näistä.

Ruokavirasto on määrännyt ravintolat ilmoittamaan kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaan toukokuun alusta lähtien. Lihavalmisteiden alkuperää ei tarvitse kertoa.

Nöjdin mukaan henkilökuntaa täytyy vielä kouluttaa alkuperämaan ilmoittamistavassa.

"Alkuperä ja vastuullisuus kiinnostavat asiakkaita. Keittiöpäälliköt kertovat kyllä, jos asiakkailla on kysymyksiä. He tietävät sen hetkisen tilanteen", hän vinkkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti