Ruoka

Maistuuko nuorisolle tomaattismoothie? Hävikkikasvikset saivat uuden elämän kesäjuomana

Valio laittaa ylimääräiset mutta syömäkelpoiset ruoka-aineet kiertoon uudella smoothietempauksellaan.
Maija Partanen
Iida (vas.) ja Selma kippistivät kesäloman kunniaksi. Heistä vihannessmoothie maistui "aika terveelliseltä".

Vuosittain noin 10–15 prosenttia syömäkelpoisesta ruoasta menee roskiin Suomessa. Määrä on Luken mukaan yhteensä huimat 400 miljoonaa kiloa.

2nd Chance -smoothiebaari yhdistää hevi-osaston ja meijerituotannon hävikit tehden niistä terveellistä herkkua.

Tempauksella halutaan muistuttaa suomalaisia siitä, että hävikin hallinta on osa ympäristöystävällistä syömistä, kerrotaan tempauksen taustalla olevan Valion tiedotteessa.

Syömäkelpoiset, mutta ulkonäöltään epäkelvot hedelmät ja vihannekset saadaan K-ryhmän kaupoista. Maito- ja kauratuotteet tulevat Valion omilta tehtailta.

Kioski rantautui Helsingin keskustaan keskiviikkona iltapäivällä. Kioskin työntekijä Neea kertoi päivän olleen varsin vilkas.

"Olemme tehneet parissa tunnissa noin 500 annosta. Vastaanotto on ollut tosi innokasta."

MT:n haastattelemat smoothien maistelijat kertoivat makukokemuksen olleen varsin jännittävä.

"Tämä maistui aika terveelliseltä. Ei ehkä ollut ihan minun makuuni", toteaa nuori kesälomalainen Iida tomaatin, retiisin ja persiljan makuisesta smoothiesta.

Myös Selma oli samoilla linjoilla: "Persikka-omena oli minusta parempi maku."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lidl kertoo lisänneensä suomalaista ruokavientiä roimasti – "Ei ole mitään syytä hidastaa tahtia"

Suomi on Tanskaakin isompi olutmaa – vielä 1970-luvulla keskiolutta pidettiin kurakaljana

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa – 130:tä vapaaehtoista yhdistää ajatus siitä, että ruokaa ei tulisi laittaa roskiin

Aarre: Tiesithän, että ahomansikassa on rutkasti rautaa? Myös sen kannat ja lehdet sopivat ruuanlaittoon