Ruoka

Lääkärin palsta: Energiajuomilla sydän- ja verenpainevaikutuksia

Palstalla vuorottelee kolme lääkäriä, jotka käsittelevät lääketieteen tutkimuksen uusimpia havaintoja.
Jukka Pasonen
Uusi hallitus on esittänyt energiajuomille ikärajaa.

Kofeiinia sisältävät energiajuomat maistuvat monille. Niiden mahdollisista terveysvaikutuksista on kannettu huolta. Suomessakin on suositeltu energiajuomien myymistä vain yli 15-vuotiaille. Yhdysvalloissa niiden käyttäjiä nähdään tavallista enemmän sairaaloiden päivystyspotilaissa.

Siksipä Yhdysvalloissa tutkittiin juomien vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoon. Terveet koehenkilöt joivat kaksi tölkkiä kahta eri energia­juomaa tai verrokkina lumejuomaa. Muutoksia sydän­filmeissä tai verenpaineissa seurattiin neljän tunnin ajan. Verrattuna lumejuomaan kumpikin energiajuoma nosti verenpainetta. Sydänfilmissä näkyi myös niin sanottua QT-ajan pitenemistä, minkä tiedetään altistavan sydämen rytmihäiriöille.

Juomat sisälsivät kofeiinin lisäksi ­tauriinia, ­glukuronilaktonia ja B- vitamiineja. Koska ­kofeiinin yksin ei tiedetä aiheuttavan havaittuja muutoksia, tutkijat esittävät yhteisvaikutusten tarkempaa tutkimista.

(J Am Heart Assoc. 2019;8: e011318. DOI: 10.1161/JAHA.118.011318.)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti