Ruoka

Lääkärin palsta: Energiajuomilla sydän- ja verenpainevaikutuksia

Palstalla vuorottelee kolme lääkäriä, jotka käsittelevät lääketieteen tutkimuksen uusimpia havaintoja.
Jukka Pasonen
Uusi hallitus on esittänyt energiajuomille ikärajaa.

Kofeiinia sisältävät energiajuomat maistuvat monille. Niiden mahdollisista terveysvaikutuksista on kannettu huolta. Suomessakin on suositeltu energiajuomien myymistä vain yli 15-vuotiaille. Yhdysvalloissa niiden käyttäjiä nähdään tavallista enemmän sairaaloiden päivystyspotilaissa.

Siksipä Yhdysvalloissa tutkittiin juomien vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoon. Terveet koehenkilöt joivat kaksi tölkkiä kahta eri energia­juomaa tai verrokkina lumejuomaa. Muutoksia sydän­filmeissä tai verenpaineissa seurattiin neljän tunnin ajan. Verrattuna lumejuomaan kumpikin energiajuoma nosti verenpainetta. Sydänfilmissä näkyi myös niin sanottua QT-ajan pitenemistä, minkä tiedetään altistavan sydämen rytmihäiriöille.

Juomat sisälsivät kofeiinin lisäksi ­tauriinia, ­glukuronilaktonia ja B- vitamiineja. Koska ­kofeiinin yksin ei tiedetä aiheuttavan havaittuja muutoksia, tutkijat esittävät yhteisvaikutusten tarkempaa tutkimista.

(J Am Heart Assoc. 2019;8: e011318. DOI: 10.1161/JAHA.118.011318.)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lidl kertoo lisänneensä suomalaista ruokavientiä roimasti – "Ei ole mitään syytä hidastaa tahtia"

Söin täällä: Lounaalla laineilla – maisemaristeilyllä saa silliä ja kuulee Helsingin historiaa päälle

Suomi on Tanskaakin isompi olutmaa – vielä 1970-luvulla keskiolutta pidettiin kurakaljana

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa – 130:tä vapaaehtoista yhdistää ajatus siitä, että ruokaa ei tulisi laittaa roskiin