Ruoka

Muurinpohjalla paistuvat letut ja lämpimät leivät

Ruuanlaitto elävällä tulella on mainio tapa viettää hämärtyvää kesäiltaa.
Lari Lievonen
Letut ovat mitä parhain ruoka muurikalla valmistettavaksi.

Elävän tulen maku antaa ruualle kuin ruualle oman säväyksensä. Vaikka kesäaikaan grilli on monen ykkössuosikki, myös muurikka kannattaa ottaa käyttöön varastosta pölyttymästä.

Moni yhdistää muurinpohja­pannun ensimmäisenä lettuihin.

Letut ovatkin mitä parhain ruoka muurikalla valmistettavaksi. Valtavan kokoisten räiskäleiden paistaminen on mainio tapa viettää hämärtyvää kesäiltaa.

Muurinpohjapannulla valmistuvat samat ruuat kuin tavallisellakin paistinpannulla, mutta koska paistopinta on suuri, yhdestä pannusta riittää ruokaa useampaan suuhun.

Mökkikausi on täydellistä aikaa esimerkiksi muurikalla pyöräytettävälle pyttipannulle.

Jos edellisen päivän aterialta jää yli grillipihvejä tai -makkaroita ja kattilan pohjalle pari uutta perunaa, pyttipannun ainekset ovat pilkkomista vaille valmiita. Päälle paistettu kananmuna kruunaa koko komeuden.

Eksoottisempia makuja etsivälle muurinpohjalla valmistuu myös Aasian maiden versio pyttipannusta eli paistettu riisi. Idea on sama kuin kotoisella pyttärillä, perunoiden tilalla vain on riisiä.

Chilistä, inkivääristä ja valko­sipulista ruoka saa eksoottisen säväyksen. Paistettu riisi sopii mainiosti myös kasvis­syöjille, ja proteiinilähteenä ruuassa voi käyttää esimerkiksi soijalla ja osterikastikkeella marinoitua luomutofua.

Ison paistopintansa vuoksi muurinpohjapannu soveltuu erinomaisesti myös pihvien paistamiseen.

Maukkaan pihvi­aterian seuralaiseksi voi valmistaa tomaattisen salaatin, joka saa ryhtiä muurikalla pehmeiksi paistetuista munakoisokuutioista.

Pannun viileämmällä reunalla valmistuvat muun ruuanlaiton ohessa amerikkalaistyyppiset grillatut juustovoileivät, joiden makua voi syventää vaikkapa tujauksella sinappia.

Muurinpohjalla kokkaaminen on verrattoman helppoa, kunhan muistaa pitää alla palavaa nuotiota silmällä. Onneksi rautainen pannu säilyttää lämpönsä hyvin, joten liekin vahtaaminen ei vie aikaa kokkailuilta.

Lari Lievonen
Muurinpohjalettujen paistamisesta voi tehdä puutarhajuhlien näyttävän ohjelmanumeron, Nikke Kinnunen vinkkaa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Helsingin kaupunki aikoo vähentää naudanlihan käyttöä myös kouluissa ja vanhainkodeissa

VR:n ravintolavaunuihin on tulossa hirvikeittoa ja porkkana-inkiväärikeittoa – klassikkolihapullista ei luovuta

Keskustan Anne Kalmari Helsingin yliopiston ravintoloiden naudanlihapäätöksestä: "Täysin epäjohdonmukainen"

Tamperelaisopiskelijoiden vastaveto: Soija ja riisi korvattava kotimaisilla vaihtoehdoilla