POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ruoka

Oletko toivoton nuotion sytyttäjä? Asiantuntija kertoo 8 vinkkiä, joiden avulla liekki roihahtaa

Tiesitkö esimerkiksi, että vanusta saa tehokkaan sytykkeen, kun siihen valuttaa steariinia kynttilästä?
Maija Partanen
Nuotiota, jossa puut kasataan ristiin kuten hirsimökissä, kutsutaan ristikkonuotioksi.

1. Tee nuotio matalaan kuoppaan tai reunusta se kivillä. Reunat suojaavat liekkiä tuulelta.

2. Veistä kiehisiä ja vuole puihin vuoluja, joihin tuli tarttuu herkemmin.

3. Käytä sytykkeitä, esimerkiksi koivun tuohta, tervaisia männyn lastuja tai vanutuppoja. Vanu syttyy todella helposti, kun valutat siihen sulaa steariinia palavasta kynttilästä.

4. Sytytä nuotio selkä tuulta päin, jotta suojaat nuotiota tuulelta omalla kehollasi.

5. Tee kipinä tuluspuikoilla. Käyttö on helppoa: Pidä toista puikkoa noin 45 asteen kulmassa alaspäin ja laita se vasten sytytettävää kohdetta. Raapaise toisella puikolla nopeasti, jolloin saat aikaan kipinän. Tuluspuikot kestävät jopa 3 000 raapaisua.

6. Aloita pienillä puilla. Lisää niitä muutama kerros ja siirry vasta sitten isompiin halkoihin.

7. Kasaa puut vuorotellen ristiin, kuten hirsimökissä. Tällaista nuotiota kutsutaan ristikkonuotioksi. Se palaa tasaisesti, on tukeva ja sopii hyvin ruoanlaittoon.

8. Lisää puuta sinne, mihin päin tuulee. Näin tuli tarttuu puihin tehokkaasti.

Vinkit antoi retkeilyalan monitoimimies, retkeilytoimittaja Joppe Ranta. Hän on muun muassa esiintynyt Ylen Erätulilla- ja Metsähaaste-sarjoissa ja toimittanut kirjan Perinteisiä eräruokia.

Maija Partanen
Joppe Ranta suosii tuluspuikkoja nuotion sytytyksessä.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yksittäisen vegetuotteen huono maku ja suunnittelu sabotoi kaikkia kasvistuotteita – "Kunhan se on kasvista"- ajattelulla ei pärjää markkinoilla

Uusi leipomokahvilaketju aloittaa – paikallisen leipomon tuotteet haastamaan kaupan paistopisteitä

Kysely: Suomalaiset suhtautuvat kasvisruokaan myönteisemmin kuin ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset

Herkkujen Suomi aikaistuu kesästä huhtikuulle ja siirtyy Messukeskukseen