Ruoka

Oletko toivoton nuotion sytyttäjä? Asiantuntija kertoo 8 vinkkiä, joiden avulla liekki roihahtaa

Tiesitkö esimerkiksi, että vanusta saa tehokkaan sytykkeen, kun siihen valuttaa steariinia kynttilästä?
Maija Partanen
Nuotiota, jossa puut kasataan ristiin kuten hirsimökissä, kutsutaan ristikkonuotioksi.

1. Tee nuotio matalaan kuoppaan tai reunusta se kivillä. Reunat suojaavat liekkiä tuulelta.

2. Veistä kiehisiä ja vuole puihin vuoluja, joihin tuli tarttuu herkemmin.

3. Käytä sytykkeitä, esimerkiksi koivun tuohta, tervaisia männyn lastuja tai vanutuppoja. Vanu syttyy todella helposti, kun valutat siihen sulaa steariinia palavasta kynttilästä.

4. Sytytä nuotio selkä tuulta päin, jotta suojaat nuotiota tuulelta omalla kehollasi.

5. Tee kipinä tuluspuikoilla. Käyttö on helppoa: Pidä toista puikkoa noin 45 asteen kulmassa alaspäin ja laita se vasten sytytettävää kohdetta. Raapaise toisella puikolla nopeasti, jolloin saat aikaan kipinän. Tuluspuikot kestävät jopa 3 000 raapaisua.

6. Aloita pienillä puilla. Lisää niitä muutama kerros ja siirry vasta sitten isompiin halkoihin.

7. Kasaa puut vuorotellen ristiin, kuten hirsimökissä. Tällaista nuotiota kutsutaan ristikkonuotioksi. Se palaa tasaisesti, on tukeva ja sopii hyvin ruoanlaittoon.

8. Lisää puuta sinne, mihin päin tuulee. Näin tuli tarttuu puihin tehokkaasti.

Vinkit antoi retkeilyalan monitoimimies, retkeilytoimittaja Joppe Ranta. Hän on muun muassa esiintynyt Ylen Erätulilla- ja Metsähaaste-sarjoissa ja toimittanut kirjan Perinteisiä eräruokia.

Maija Partanen
Joppe Ranta suosii tuluspuikkoja nuotion sytytyksessä.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia