Ruoka

Malmgårdin kartano aikoo alkaa viljellä humalaa

"On pitkään suunniteltu. Pitää vain löytää oikea paikka ja lajike", sanoo Henrik Creutz.
Maija Partanen
Malmgårdin Panimossa valmistetaan yli kymmentä oluttyyppiä ja myös siideriä.

Malmgårdin kartano Loviisan Pernajassa aloitti oluen valmistuksen kymmenen vuotta sitten, kun pienpanimoita oli vain muutama kymmen. Panimobuumi on paisunut niin, että rekisteröityneitä pienpanimoita on jo yli sata.

"Kilpailu on kovaa, pitää tietää trendit", sanoo kartanon kreivi Henrik Creutz.

Creutzin mukaan tärkeää on myös pitää oluen tasalaatuisuus. Että maku on sama joka pullossa.

"Nyt kaikki ovat tekemässä ipoja. Ipat ovat hyviä, mutta on semmoisiakin, joissa on liikaa humalaa", Creutz viittaa Indian pale ale -oluisiin, jotka ovat voimakkaasti humaloituja vaaleita oluita.

Myös Malmgårdissa tehdään Ipoja. Humalat niihin tulevat ulkomailta.

Henrik Creutzin tavoitteena on, että tulevaisuudessa Malmgårdissa voitaisiin käyttää myös suomalaista humalaa.

"Olen jo pitkään suunnitellut humalan viljelyä. Olen käynyt seminaareissa kuuntelemassa, mikä lajike olisi hyvä, sillä kun humalan kerran laittaa johonkin kasvamaan, se pysyy siellä. Se ei ole viljaa, vaan vaatii ihan oman osaamisensa."

Creutz arvelee valitsevansa humalan kasvupaikan jo tämän satokauden jälkeen.

Luomuolutta Malmgård ei tuota – vielä. Se on ollut humalasta kiinni.

"Me käytämme viittätoista eri humalaa, ja yhdessä oluessa voi olla viittäkin lajia humalaa. Jos humalaa kasvatetaan meillä, en voi laittaa viittätoista erilaista", Henrik Creutz perustelee.

Malmgårdin Panimon tuotanto on kasvanut alun 70 000 litrasta liki puoleen miljoonaan litraan. Panimo on yksi viidestä suurimmasta pienpanimosta. Kolme vuotta sitten se sulautui yhteen Saimaan Juomatehtaan kanssa ja toimii Malmgårdin Panimon nimellä.

Panimon toiminta sai alkunsa, kun kartanon vanha kreivi Johan Creutz näki pikkuilmoituksen Maaseudun Tulevaisuudessa olutkurssista Tuorlassa. Hän ilmoittautui sinne ja lähti opiskelemaan spelttipussi kainalossa. Syntyi protodiplomityö Dinkel-olut.

Dinkel-spelttiolut on yhä Malmgårdin valikoimissa. Sitä Henrik Creutz suosittelee juhannusjuomaksi.

"Se on aina hyvä, sopii kaikkiin tilanteisiin. Vaikka sataisi ja olisi kylmää", Henrik Creutz vinkkaa. Juhannuksen säästä kun ei koskaan tiedä.

Korjaus otsikkoon 19.6. kello 13:06: Malmgårdin kartano aikoo alkaa viljellä humalaa (ei Malmgårdin Panimo)

Maija Partanen
Johan (vas.) ja Henrik Creutz ovat Malmgårdin kartanon kreivejä 12:nnessa sukupolvessa.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettijäätelöt yleensä kotimaisia – suosituimmat puikot ja tuutit tuodaan ulkomailta

HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"