Ruoka

"Teimme virheen" – Jukolassa tarjottiin saksalaisia kananmunia ja liettualaista broileria

"Jos tukussa ei ole kotimaista, emme voi lopettaa ruuan myyntiä", sanoo Nordic Gourmetin Joonas Inha.
Hanne Manelius
Viime viikonloppuna järjestetyn Kangasalan Jukolan viestin ruokavalinnat ovat herättäneet huomiota. Vuonna 2013 Jukolan viesti järjestettiin Jämsässä.

Viime viikonloppuna järjestetyn Kangasalan Jukolan viestin ruokavalinnat ovat herättäneet huomiota.

Tapahtumassa oli tarjolla kotimaisten tuotteiden lisäksi saksalaisia keitettyjä kananmunia ja liettualaista broilerinlihaa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) otti Twitterissä kantaa Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtajan Hanna Haminan tviittiin saksalaisista kananmunista.

"Tämä on yhtä hölmöä kuin veden tuonti Suomeen!"

"Tuntuu vähän pahalta, että meitä haukutaan ja mustamaalataan", sanoo Nordic Gourmetin henkilöstö- ja markkinointijohtaja Joonas Inha.

"Toivomme suoraa palautetta."

Sosiaalisessa mediassa on väitetty, että tarjolla oli brasilialaista lihaa. Tämä on Inhan mukaan valetta.

Inhan mukaan kaikki Jukolan liha tuli Euroopasta.

Suurin osa broilerista oli Kariniemen kotimaista kananpoikaa. "Muutama täydennyserä jouduttiin ottamaan tukusta muuta kanaa. Ruoka ei olisi riittänyt."

Tämä broileri oli liettualaista.

Inha kertoo, että alun perin kananmunia ei ollut tarkoitus ottaa mukaan aamupalalle.

Ennen Jukolaa tavarantoimittaja kertoi, että Suomeen on tulossa tarjolle iso erä keitettyjä, kuorellisia munia.

"Ajattelimme, että se on hyvä lisäarvopalvelu. Se annettiin veloituksetta mukaan pakettiin", Inha sanoo.

"Teimme virheen tarjoamalla saksalaisia kananmunia lisäarvotuotteena. Jatkossa emme tarjoa mitään kananmunia."

Nordic Gourmet ei ole hyväksyttänyt laitteitaan raakojen kananmunien käsittelyyn.

Kotimaisia keitettyjä munia löytyi vain kuorettomina. "Kuorettomat kananmunat on hankala kuljettaa, ja tulee hävikkiä."

"Kotimaisuus ei ole aina mahdollista niin, että se olisi myös kustannustehokasta."

Inhan mukaan tamperelainen Nordic Gourmet pyrkii suomalaisuuteen. Tavoitteena on 80–90 prosentin kotimaisuusaste. Jukolassa lihatuotteissa tavoitteeseen päästiin.

Kokonaiskotimaisuusastetta tämän kesän osalta Inha ei osaa sanoa.

"Haastavasta logistiikasta ja aikataulusta johtuen meille tarjotaan välillä korvaavia tuotteita kotimaisen tuotteen tilalle. Annos on kuitenkin saatava valikoimaan sovitusti."

Kariniemen lisäksi iso yhteistyökumppani Jukolassa oli HK Scan. Teivon Liha toimitti kisaravintolan pasta bologneseen kotimaista lihaa.

Vegaaniravintolassa oli Verso Foodin kotimaista Härkistä ja Beanit-härkäpapusuikaletta.

Inhan mukaan yhteistyötä HK:n ja Kariniemen kanssa on lisätty vuosi vuodelta.

Suomen yleisötapahtumia ja festivaaleita muonittava yritys tekee yhteistyötä myös lähituottajien ja pienten lihatalojen kanssa.

Inhan mukaan jatkossa pyritään läpinäkyvämpään suuntaan.

"Euroopan ulkopuolelta tulevasta lihasta halutaan eroon. Meillä ei ole mitään tarvetta sitä käyttää, kun Euroopasta löytyy hyviä tuotteita."

Kesäfestivaaleilla Nordic Gourmetin kebabit ja makkaraperunat ovat kotimaisesta lihasta. "Ranskanperuna on välillä suomalainen, välillä hollantilainen", Inha kertoo.

"Tukkupuoli pitäisi saada kuntoon. Jos tukussa ei ole kotimaista, emme voi lopettaa ruuan myyntiä."

"Tärkein vaatimus on, että ruoka ei saa loppua."

Jukolassa loppui lohi, vaikka sitä oli varattu enemmän kuin viime vuonna. Jonot pysyivät kuitenkin Kangasalalla 15 minuutissa aamupalaa lukuun ottamatta, Inha kertoo.

Oiva-tarkastuksessa yritys sai Jukolassa täydet pisteet.

"Elintarviketurvallisuus on meille ykkösjuttu, se ajaa kaiken ohi."

Talkooravintolassa ruuan kotimaisuusaste oli ainakin 90 prosenttia, kertoo Kangasala Jukolan ravintolapäällikkö Hannakaisa Haanpää.

2 200 hengen talkooporukkaa ja Puolustusvoimia palvelleessa ravintolassa tarjotut keitot lihoineen ja kasviksineen olivat kotimaisia ja valmistettu suomalaisessa tuotantolaitoksessa. Kasvikset, maidot, leikkeleet ja kananmunat olivat kotimaisia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettijäätelöt yleensä kotimaisia – suosituimmat puikot ja tuutit tuodaan ulkomailta

HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"