Ruoka

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa – 130:tä vapaaehtoista yhdistää ajatus siitä, että ruokaa ei tulisi laittaa roskiin

WeFood-myymälä vähentänyt jo yli 70 000 kilolla ruokahävikkiä Suomessa.
Kirkon Ulkomaanapu
Suomessa hävikkiin hukataan joka vuosi noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista. Vapaaehtoiset Tanja Mårtenson (etualalla) ja Merja Dahlbom hyllyttävät leipää WeFoodin myymälässä Helsingissä.

Kirkon Ulkomaanavun viime vuonna avaama hävikkiruokakauppa on ylittänyt tavoitteensa.

Alun perin tavoitteena oli vähentää hävikkiä 50 000 kilolla vuodessa. Nyt kahdeksan toimintakuukauden jälkeen hävikkiä on onnistuttu vähentämään jo yli 70 000 kilolla.

WeFood-hävikkiruokahankkeessa työskentelee kolme kokoaikaista työntekijää. Helsingissä kauppakeskus Redissä toimivan myymälän toimintoihin osallistuu lisäksi neljä osa-aikaista työntekijää – sekä noin 130 vapaaehtoista, jotka työskentelevät sekä myymälässä että kuljettavat ruokaa

Palkalliset työntekijät ovat tarpeen, sillä WeFood on sitoutunut kauppakeskuksen pitkiin aukioloaikoihin seitsemänä päivänä viikossa, kertoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen.

"Nuorimmat vapaaehtoisista ovat olleet yhdeksäsluokkalaisia tet-harjoittelijoita, vanhimmat eläkeläisiä. Kaikkia yhdistää ajatus, että syömäkelpoista ruokaa ei tulisi laittaa roskiin."

"Ruuan tuotannosta syntyvien päästöjen vähentäminen on tärkeä asia vapaaehtoisillemme ja asiakkaillemme."

WeFood-myymälässä myydään 30 eri tavarantoimittajan tarjoamia lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden parasta ennen -päivä on lähestymässä tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat kuitenkin myytäessä syöntikelpoisia.

"Tavoite on, että hinnat ovat ainakin 20 prosenttia edullisemmat kuin tavallisessa kaupassa", Hukkanen kertoo.

Tavarantoimittajissa on tukkuliikkeitä, elintarvikkeiden valmistajia, maahantuojia, leipomoita, yksi catering-firma ja yksi kauppias, Hukkanen kertoo.

Kaupan ensimmäiseltä toimintavuodelta odotetaan pientä voittoa. Jos sitä tulee, se ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Hukkasen mukaan WeFoodin tarkoituksena ei ole myydä ruokaa mahdollisimman halvalla, vaan tehdä hyvää monella tavalla.

Päivän valikoimaa esitellään Instagramissa. Joka päivä tarjolla on ainakin hedelmiä, vihanneksia, leipä- ja leipomotuotteita, pakasteita, kuivatarvikkeita: säilykkeitä, hilloja, mausteita sekä juomia.

"Syömäkelvottomat hevi-tuotteet lajittelemme kauppakeskuksen biojätteeseen", Hukkanen kertoo.

Kauppakeskus Redin avaamisen jälkeen uutisoitiin asiakaspulasta.

WeFoodilla on mennyt alusta asti hyvin, mutta jännityksellä odotetaan heinäkuuta

Hävikkiruokamyymälä etsii vapaaehtoisia kesäksi logistiikan puolelle.

WeFoodissa myytävät lahjoitukset noudetaan Nissanin sähköpakettiautolla. Logistiikassa on mukana 34 vapaaehtoista.

Hävikkimyymälä palkittiin toukokuussa Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Circwaste-hankkeen Kiertopalkinnolla. Palkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisten maidontuottajien omistama Valio käyttää lihapyöryköissään kotimaisen sijaan uusiseelantilaista lampaanlihaa: "Volyymi on vähäinen ja saatavuus epäsäännöllistä"

Hyvinkääläinen Crafters valittiin Suomen parhaaksi olutravintolaksi

Jännittääkö kalan ostaminen? Näillä vinkeillä kalakauppa onnistuu

Tutkija kannustaa kauppoja myymään leipää nykyistä halvemmalla: "Voitaisiin varmistaa, että tuotteet saadaan kaupaksi"