Ruoka

Lidl kertoo lisänneensä suomalaista ruokavientiä roimasti – "Ei ole mitään syytä hidastaa tahtia"

Viejien määrä tuplaantui Suomen juhlavuoden jälkeen. Eniten viedään luomuleipää.
Jarkko Sirkiä
Suomalainen luomuleipä ja kauratuotteet kiinnostavat maailmalla.

Suomalaista ruokaa Lidlin kautta maailmalle vieneiden tavarantoimittajien määrä tuplaantui vuodesta 2017 vuoteen 2018, kauppaketju kertoo tiedotteessaan.

Vietyjen tuotteiden määrä puolestaan kasvoi vuodessa 150 prosentilla. Viime vuonna ruokaa vei Lidlin kansainvälisen verkoston kautta 57 suomalaista tavarantoimittajaa 24 maahan. Vietyjä tuotenimikkeitä oli 187.

Vientiä siivitti Lidlin mukaan erityisesti Suomen 100-vuotisjuhlavuosi, jolloin kaupparyhmä järjesti Viedään Suomi-ruoka maailmalle -kilpailun.

Ostopäällikkö Riikka Nordqvist kertoo, että vientimahdollisuuksista suomalaisten tavarantoimittajien kanssa keskustellaan yhä useammin.

Kiloilla mitattuna eniten maailmalle viedään suomalaista leipää: paistopisteen luomukaura- ja luomuruispaloja, luomupaahtoleipää sekä ruisleipää, jossa vilja on 100-prosenttisesti ruista. Myös Himalajan vuorisuolamyllyä vietiin viime vuonna 19 eri maahan, tiedotteessa todetaan.

Edellisvuonna 2017 Lidlin kautta vietiin eniten makeisia, kalaa ja ravintolisiä.

Nordqvistin mukaan Euroopassa on kysyntää suomalaiselle osaamiselle esimerkiksi gluteenittomien ja laktoosittomien tuotteiden kehityksessä. Myös kaurapohjaiset tuotteet ovat nousussa.

"Ei ole mitään syytä hidastaa tahtia. Pidämme suomalaisten valmistajien tuotteita esillä erittäin mielellämme, kun kohtaamme kansainvälisiä kollegoitamme", Nordqvist sanoo.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Viedään Suomi-ruoka maailmalle -kilpailun voittajaksi raati valitsi Helsingin Myllyn tuorepuuron.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettijäätelöt yleensä kotimaisia – suosituimmat puikot ja tuutit tuodaan ulkomailta

HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"