Ruoka

Puu sysää muovia syrjään ruokapakkauksissa

Pitkän säilyvyysajan vaativat tuotteet ovat pakkausten tuotekehittelijöille kiperimpiä.
Jarno Mela
Porvoon jäätelötehdas korvasi tänä kesänä irtojäätelöiden muoviastiat kartonkisilla. Helsingin kauppatorilla jäätelöä myi Linnea Karsikas.

Ostoskoriin tuotteita nostellessa havaitsee, että yhä useampi ennen muovinen tuote on vaihtunut kartongiksi. Jogurttipurkki ei enää välttämättä kuulukaan muovinkeräysastiaan, vaan pahveihin. Muovinen mansikkarasia on vaihtunut kauniimpaan ja hengittävämpään pahvituokkoseen, yrttien muovisia pikku ruukkuja ei enää tarvitse kiskoa multapaakusta erilleen – se voi mennä kokonaan bioastiaan.

Jopa moni muoviselta näyttävä karkkipaperi saattaa olla oikeasti sellusta tehty. Sellusta osataan jo valmistaa täysin läpinäkyvää kalvoa, joka ennen pitkää syrjäyttänee muoviset, läpinäkyvät ruokapakkausten kääreet.

Moni iso yritys on tehnyt periaatepäätöksen siirtyä muovipakkauksista kartonkisiin lähivuosina, kertoo Stora Enson pakkausinnovaatioista vastaava Maria Holopainen.

"Mitä lähempänä tuote on kuluttajaa, sen enemmän kysytään kartonkisia pakkausvaihtoehtoja tuotteille."

Stora Enso kysyi toukokuussa suomalaisnuorten mielipiteitä pakkausmateriaaleista. Kyselyn perusteella kaksi kolmasosaa 15–29-vuotiaista pitää pakkausten uusiutuvuutta tärkeänä.

Kuluttajien ympäristötietoisuuden kasvu ja lainsäädäntö ajavat fossiilittomien materiaalien kehitystä eteenpäin vauhdilla.

Viime syksynä EU kielsi kertakäyttöisten muovituotteiden, kuten mehupillien, myynnin. Syksyllä Sulapac esitteli puusta valmistetun, kompostoituvan versionsa pillistä.

Sastamalalainen kalayritys puolestaan siirtyi hiljattain kuljettamaan kalaa pahvisissa kalankuljetuslaatikoissa styroksisten sijaan. Pahvinen pitää kosteutta sisäpinnan ohuen muovikerroksen ansiosta. Tyhjänä laatikot eivät vie tilaa, sillä ne voi taitella.

"Se oli merkittävä koko alan standardeja huomioiva muutos", Stora Enson tuotepäällikkö Timo Anonen sanoo.

Valio on ilmoittanut, että sen kaikki harjakattoiset maito- piimä-, kerma- ja jogurttipakkaukset valmistetaan korkkeja myöten täysin kasvipohjaisista materiaaleista. Ennen muovista tehdyt osiot valmistetaan nyt sokeriruo'osta.

Purkkeihin kuluvan kartongin määrä on lisäksi vähentynyt huomattavasti vuosikymmenten aikana. "Yhdestä kuitupuurekallisesta saadaan nykyään puoli miljoonaa maitotölkkiä tai esimerkiksi 700 000 mansikkarasiaa."

Useampi yritys on hiljattain lanseerannut oman versionsa muovittomasta kahvikupista.

Ruokapakkauksissa tärkein vaatimus on kuitenkin hygieenisyys ja niihin pakattavan elintarvikkeen säilyvyys. Holopaisen mukaan haasteita aiheuttavat esimerkiksi nestepakkaukset, joissa tuotteen pitää säilyä pitkään, jopa vuosia, kuten tomaattimurska, mehut ja smoothiet.

Sillä saralla kehitettävää vielä riittää, jotta uusituvat materiaalit voisivat syrjäyttää fossiiliset materiaalit kokonaan.

Kaiken kaikkiaan pakkausten rooli on kasvanut ihmisten kulutustottumuksissa. Kasvanut ympäristötietoisuus ulottuu pakkauksiinkin. Kivijalkakaupan siirtyminen verkkoon on tehnyt pakkauksista brändien käyntikortteja.

Eniten ostoskoriin päätyvien tuotteiden ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa lopulta kuitenkin itse tuote. Vaikka pahvipakkaus kiertää kiitettävästi, sen osuus ostoksen ympäristöjäljestä on vain muutaman prosentin.

Muovi saattaa joissakin tapauksissa olla ekologisempi, jos se pidentää tuotteen säilyvyyttä ja vähentää ruokahävikkiä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakettijäätelöt yleensä kotimaisia – suosituimmat puikot ja tuutit tuodaan ulkomailta

HS: Herneproteiinin markkinat käyvät niin kuumina, että tuotteesta on tullut hirveä pula

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"