Ruoka

Näin suomalaiset söivät viime vuonna: Siipikarjan kulutus jatkoi kasvuaan, rukiin ja rasvattoman maidon kulutus laskivat

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.
Hanna Linnove
Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on jatkunut jo yli kymmenen vuotta, mutta viime vuonna kasvu oli Luken mukaan maltillisempaa kuin aiemmin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 155 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 12 kiloa kananmunia, 79 kiloa viljaa, 65 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia.

Viljaa kului henkeä kohden keskimäärin 79 kiloa. Edelliseen vuoteen verrattuna viljan kulutus pieneni kilolla. Kauraa kului saman verran kuin vuonna 2017 eli 7,3 kiloa henkeä kohti. Myös riisin kulutus pysyi ennallaan, ja se oli kuusi kiloa. Vehnää käytettiin suurin piirtein saman verran kuin edellisvuonna. Sen sijaan rukiin kulutus laski lievästi. Vehnän kulutus oli 44,6 ja rukiin 15,3 kiloa.

Lihan kokonaiskulutus pysyi suunnilleen samana kuin kahtena edellisenäkin vuonna eli 81 kilossa henkeä kohti. Lihankulutukseen on laskettu mukaan myös riista ja syötävät elimet.

Siipikarjanlihan kulutuksen kasvu on jatkunut jo yli kymmenen vuotta, mutta viime vuonna kasvu oli Luken mukaan maltillisempaa kuin aiemmin. Siipikarjaa kului henkeä kohden 25,6 kiloa henkeä kohti. Kulutus kasvoi vuodesta 2017 lähes kolmella prosentilla. Sianlihan kulutus vastaavasti laski saman verran. Sianlihan kulutus on laskenut jo kolmen vuoden ajan. Naudanlihaa syötiin viime vuonna keskimäärin 19,3 ja sianlihaa 32,5 kiloa henkeä kohden.

Maidon kulutus väheni vuonna 2018 lähes viisi prosenttia edellisvuodesta. Rasvattoman maidon kulutus väheni melkein yhdeksän ja kevytmaidon noin kolme prosenttia. Täysmaitoa kulutettiin sen sijaan lähes saman verran kuin edellisenä vuonna. Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna henkeä kohden keskimäärin noin 107 litraa. Kokonaismäärästä rasvatonta maitoa oli lähes kolmannes, kevytmaitoa 57 prosenttia ja täysmaitoa runsaat kymmenen prosenttia.

Keskimäärin maitotuotteiden kulutus joko laski hieman tai pysyi ennallaan. Jogurttia syötiin edellisvuoden malliin. Piimän ja viilin kulutus väheni 4–5 prosenttia. Muiden maitopohjaisten tuoretuotteiden, kuten maustettujen rahkojen, kulutus sen sijaan kasvoi. Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin viime vuonna yhteensä henkeä kohden 155 kiloa, mikä on noin kolme prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Juuston kulutus pysyi suunnilleen ennallaan noin 26 kilossa. Myös voita kulutettiin saman verran kuin edellisenä vuonna eli 3,5 kiloa. Kananmunia syötiin viime vuonnakin lähes 12 kiloa henkeä kohti.

Sitrushedelmien kulutus kääntyi jälleen nousuun, ja oli noin 14 kiloa henkeä kohti. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus laski hieman ja oli viime vuonna 45 kiloa henkeä kohti. Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä syötiin yhteensä vajaa seitsemän kiloa. Vihannesten kulutus oli suunnilleen sama kuin edellisenä vuonna. Tuoreita vihanneksia käytettiin arviolta 64 kiloa henkeä kohti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti