Ruoka

Aarre: Ruusuja ruuaksi – näin hyödynnät pahamaineisen kurtturuusun ja muut luonnonruusut keittiössä

Puhtaassa luonnossa kasvaneet ruusut ovat käyttökelpoisia ravinnoksi. Myös haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu ja hävitettäväksi määrätty kurtturuusu kelpaa syötäväksi.
Maarit Cederberg
Ruusun terälehtien maku sopii erityisen hyvin yhteen raparperin, persikan, kardemumman, sitruunan ja marjojen kanssa.

Ruusuja (Rosa sp.) on arvostettu kautta aikojen kauniiden kukkiensa ja ennen kaikkea tuoksunsa ansiosta. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena kuusi ruusulajia: metsäruusu, karjalanruusu, koiranruusu, orjanruusu, okaruusu ja iharuusu. Juhannusruusu ja kurtturuusu ovat levinneet Suomeen viljelykarkulaisina tai -jäänteinä.

Kurtturuusun Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba on luokiteltu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi. Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut eivät ole sääntelyn piirissä. Kurtturuusua ja sen valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Luonnonmukaisesti tai puhtaassa luonnossa kasvaneita ruusuja voi käyttää myös ravinnoksi, lääkinnällisesti ja kosmetiikkaan. Jalostetut, kemiallisesti käsitellyt ruusut ovat pelkkiä koristeita.

Ruusussa on niin paljon aromia, että sen maku ja tuoksu säilyvät pitkään kuivattunakin. Voit säilöä ruusun terälehtiä myös etikkaan, hapattamalla, alkoholiin tai sokeriin tai pakastaa ne vierekkäin jääpala-alustalla.

Terälehtiä voi myös valmistaa ruusuvedeksi tai siirapiksi, jolloin niiden aromi säilyy hyvin. Niillä on helpompi maustaa ruokia. Intialaisessa, marokkolaisessa ja Lähi-idän keittiöissä käytetään paljon ruusuvettä ja -siirappia. Ruusuvesi antaa riisiin tai jogurttikastikkeeseen hienon maun. Ruusuvedellä ja -siirapilla voi maustaa makeisia ja juomia. Se käy myös kosmetiikkaan: kasvoille suihkaistaessa se virkistää väsyneitä silmiä.

Ruusunmarjoissa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa. Lisäksi marjoissa on A- ja E-vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, kuten natriumia, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, hiukan rautaa ja seleeniä. Kasvivalkuaista ja hiilihydraatteja marja tarjoaa anteliaasti.

Marjoista on tehty kiisseleitä, hilloja, mehuja, soseita ja vispipuuroa. Alkuruusun synnyinsijoilla Lähi-idässä ruususta on tehty myös kukkaruokia.

Lue koko juttu Aarteen sivuilta: Miten valmistat itse ruusumarmeladia ja ruusuvettä? Mitä ravintoaineita ruusussa on?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Italialaiset ovat pitsasta hyvin tarkkoja: Kaksi eri lihaa on fiasko, suomalaisista raaka-aineista kelpaavat vain kasvikset

Suomalainen ruoka oman teemapäivänsä ensimmäistä kertaa tänä vuonna – Suomen Keittiömestarit toivovat satokauden antimista nauttimista

Aarre: Kokki kannustaa suomalaisia tulen ääreen: "Tärkeintä on lähteä luontoon, eikä tehdä hommaa liian vaikeaksi”

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa