POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Ruoka

Ranskalainen vaihtari hämmästyi: Suomessa syödään nopeasti ja aikaisin

Pauline Meyetillä oli vajaa vuosi aikaa tottua suomalaisiin ruokatapoihin.
Ari Nakari
Pauline Meyet valmisti lihamakaronilaatikkoa yhdessä 4H-ohjaaja Sini Karhun kanssa Savitaipaleen päiväleiriläisille. Lounas syötiin jo ennen puoltapäivää.

Ranskalainen Pauline Meyet, 25, halusi tulla Erasmus plus -vaihtoon Suomeen, koska hän ei tiennyt Suomesta juuri mitään ja halusi oppia uutta kieltä. Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu eli EVS alkoi Meyetillä syyskuussa ja päättyy nyt heinäkuussa.

Meyet on valintaansa tyytyväinen: Suomi on erilainen.

Meyet asui lemiläisessä perheessä, missä oli 9- ja 11-vuotiaat lapset. Perheessä syötiin melko samanlaista ruokaa kuin Meyetin kotona Ranskassa, mutta ruokailutavat varsinkin koulussa yllättivät.

”Meillä on Ranskassa ihan eri aikataulu. Suomalaiset syövät lounaan tosi aikaisin, jopa ennen yhtätoista, kun Ranskassa aloitetaan aikaisintaan kahdeltatoista. Eikä meillä kiirehditä: ruokailuun menee vähintään tunti, sillä ensin otetaan lautaselle salaatti ja syödään se. Sitten haetaan pääruokaa ja lopuksi hedelmä tai muu jälkiruoka. Ja koko ajan seurustellaan. Vaikkei söisikään paljon, niin koulussa ruokatunti on todellinen tauko.”

Meyet kertoo, että Ranskassa lapsia oikein opetetaan syömään hitaasti. ”Tuntuu, että Suomessa on päinvastoin. Kuuluu syödä reippaasti.”

Illallisen aika on Ranskassa vasta noin iltakahdeksan maissa. Lapset saattavat ottaa lounaan ja illallisen välissä jotain välipalaa.

Meyetin EVS-vaihtopaikka oli Savitaipale-Lemi-Luumäki -alueen 4H-yhdistys. Viimeisellä vaihtariviikollaan hän veti yhdessä 4H-ohjaaja Sini Karhun kanssa lasten päiväleiriä Savitaipaleen Heituinlahdessa.

Lounaaksi Karhu ja Meyet kokkasivat liha-makaronilaatikkoa. Ruoka on tuttu ranskalaisellekin, mutta yhtä asiaa hän ihmettelee. Miksi suomalaiset lisäävät ruokaan ketsuppia?

Lokakuussa Meyet järjesti 4H-yhdistyksessä ranskalaisen illallisen ja talvella hän piti yhdessä Liechtensteinilaisen vaihtarin kanssa kokkikerhoa 6-12-vuotiaille.

Lapsuudenkodissaan Ranskassa Meyet on tottunut ruuanlaittoon nelilapsisen katraan nuorimpana. Asuessaan nyt omillaan hän silloin tällöin tekee ystäviensä kanssa yhdessä ruokaa: sushia, pitsaa tai pastaa. Mitään kotitalousopetusta hän ei ole saanut koulussa, sillä se ei kuulu pakollisena ranskalaiseen opetusohjelmaan. Terveellisestä ravitsemuksesta koulussa toki puhutaan.

Suomessa Meyet ihastui muutamaan herkkuun, joita Ranskassa ei saa. ”Karjalanpiirakat, kanelipullat ja joulutortut. Ne ovat tosi hyviä. Jos laukkuun mahtuisi, veisin karjalanpiirakoita kotiin Pariisiin tuliaisiksi.”

Mämmiäkin Meyet maistoi, mutta sitä hän ei arvele Ranskassa kaipaavansa. ”En olisi kyllä osannut kokeilla sitä, ellei isäntäperheeni olisi opastanut, miten sitä syödään oikealla tavalla.”

Ranskalaisia herkkuja Meyet ei ole vaihtariaikana ikävöinyt. Tosin ranskalaista patonkia ei hänen mielestään mikään voita. ”Suomessa leivät ovat erilaisia”, hän toteaa diplomaattisesti.

Kun Meyetiltä kysyy, onko mitään ruokaa, mistä hän ei pitänyt, hän menee hämilleen.

”Olen pahoillani, pidin kaikesta. Maistoin jopa silliä, mutta ei syönyt koko purkillista. No, ehkä salmiakki ja lakritsi eivät ole ihan suosikkejani.”

Nuoret kokkaavat -sarjassa ­tutustutaan kesällä viikoittain ruuanlaitosta kiinnostuneisiin ­4H-nuoriin ympäri Suomea.

Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS

 • Aina kolme osapuolta: lähettävä taho, vapaaehtoinen nuori ja vastaanottava taho.
 • Jakso kestää yleensä 2–12 kuukautta.
 • Nuori ei voi hakea itse, vaan tukea hakee organisaatio, esimerkiksi 4H-yhdistys.
 • Erasmus plus maksaa nuorelle päivärahan.
 • Vapaaehtoinen on 17–30-vuotias.

Ranskalainen ratatouille

 • tomaatteja, munakoisoa, paprikaa, sipulia, kesäkurpitsaa
 • 4 rkl oliiviöljyä
 • valkosipulijauhetta, suolaa, pippuria, timjamia, laakerinlehti
 • 1. Kalttaa tomaatit ja leikkaa ne neljään osaan,
 • 2. Viipaloi munakoisot, kesäkurpitsat, paprikat ja sipuli.
 • 3. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla.
 • 4. Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä.
 • 5. Lisää lopuksi tomaatit, jauhettu valkosipuli, timjami ja laakerinlehti.
 • 6. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta kevyesti 45 minuuttia.
 • 7. Kypsennä sillä aikaa munakoisoa ja kesäkurpitsaa oliiviöljyssä 15 minuuttia.
 • 8. Tarkista, että munakoiso ja kesäkurpitsa ovat pehmenneet, ja lisää ne tomaattiseokseen ja hauduta vielä 10 minuutin ajan.
 • 9. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yksittäisen vegetuotteen huono maku ja suunnittelu sabotoi kaikkia kasvistuotteita – "Kunhan se on kasvista"- ajattelulla ei pärjää markkinoilla

Uusi leipomokahvilaketju aloittaa – paikallisen leipomon tuotteet haastamaan kaupan paistopisteitä

Kysely: Suomalaiset suhtautuvat kasvisruokaan myönteisemmin kuin ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset

Herkkujen Suomi aikaistuu kesästä huhtikuulle ja siirtyy Messukeskukseen