Ruoka

Kaikelle Somerolla syötävälle lihalle tulee alkuperämerkintä

Alkuperämerkintöjen laajentaminen on saanut erittäin myönteisen vastaanoton somerolaisten kuntapäättäjien keskuudessa.
Sanne Katainen
Jatkossa kaikkeen Somerolla syötävään lihaan liitetään alkuperämerkintä. Kuvan riistaliha ei liity asiaan.

Somerolla on linjattu, että kaikkien lihavalmisteiden alkuperä ilmoitetaan kaikissa Someron kaupungin ruokatarjoilupaikoissa vuodenvaihteeseen mennessä.

Someron tekninen lautakunta päätti asiasta kokouksessaan 2. heinäkuuta.

Kuluneen vuoden aikana kaikkien lihavalmisteiden alkuperä on ilmoitettu Someron Joensuun koulun päivittäisellä ruokalistalla.

”Aloitin käytännön alkuperien merkitsemisestä Joensuun koululla. Ajattelin, että varmistetaan kotimaisuus sillä lailla paremmin ruokailijoille”, Someron kaupungin johtava ruokapalveluesimies Teija Teerimäki kertoo.

”Somerolla poliittisten päättäjien tahtotilana on, että ruokahuollossa tarjotaan lähiruokaa viidesti kuussa. Myös liharuuassa suositaan kotimaista”, Teerimäki sanoo.

Teerimäen mielestä kaiken lihan alkuperä olisi sangen helppoa ilmoittaa muuallakin.

”Elintarviketoimittajat joutuvat nämä tiedot kuitenkin ilmoittamaan ja ne löytyvät heidän tuotteistaan”, Teerimäki huomauttaa.

”Alkuperämerkintöjen laajentaminen sai Somerolla erittäin myönteisen vastaanoton ja päätös meni yksimielisesti läpi lautakunnassa”, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Juha Salo (kesk.) kertoo.

Somerolla olisi Salon mukaan ollut haluja ottaa vielä tätä laajemminkin alkuperämerkintöjä käyttöön: myös kaikissa kaloissa, marjatuotteissa ja vihanneksissa.

”Tässä vaiheessa on kuitenkin järkevää lähteä liikkeelle lihasta, jotta ruokahuollon henkilökunta ei koe uudistuksen aiheuttamaa työtaakkaa liialliseksi”, Salo sanoo.

Toukokuun alussa voimaan astuneessa asetuksessa todetaan, että kaikissa tarjoilupaikoissa tulee kuluttajalle ilmoittaa kirjallisesti aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa.

Asetus on voimassa kaksi vuotta eli 30.4.2021 asti.

Somerolla otetaan nyt käyttöön edellä mainittua laajempi ilmoitusmenettely, joka pitää sisällään myös raakalihat ja lihavalmisteet.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia