Ruoka

Korpilahdella perehdytään sianlihan saunapalvaamisen saloihin – EU oli vähällä kieltää koko perinteisen menetelmän vuonna 2017

Kielto olisi koskenut nimenomaan pienimuotoista palvaamista. EU:ssa arvioitiin, että perinteinen menetelmä saattaisi lisätä syöpäriskiä.
Petri Blomqvist
Palvimestarit Seppo Turunen (vas.) ja Yrjö Laukkala lämmittivät palvisaunaa Korpilahden satamassa torstaina.

Päijänteen Palvipäivät -tapahtuma rantautuu Jyväskylän Korpilahden satamaan perjantaina 12.7. ja lauantaina 13.7. jo 32. peräkkäisenä kesänä.

Tapahtumassa esitellään sianlihan saunapalvaamisessa käytettäviä menetelmiä ja tekniikoita.

"Päijänteen Palvipäivät juontaa juurensa 1980-luvun lopulle. Silloin oli tarve saada tapahtumia tänne kylälle", palvimestari ja tapahtuman säävastaava Yrjö Laukkala kertoo.

"Korpilahdella lihaa on palvattu perinteisellä tyylillä iät ja ajat, mutta uudenlainen saunapalvaaminen saapui tänne silloin 1980-luvun lopulla Antti Vuorisen mukana. Hän oli opiskellut taitoa Sotkamossa", Laukkala kertoo.

Perinteisellä tyylillä lihaa palvataan päiväkausia miedolla lämmöllä. Uudemmassa palvaamismenetelmässä kinkkurullat kypsytetään saunassa korkeammilla lämpötiloilla ja paljon lyhyemmässä ajassa.

Palvimestari ja Korpilahden Yrittäjien puheenjohtaja Seppo Turunen korostaa, että myös Korpilahden Palvipäivillä käytettävää uudempaa palvaamistekniikkaa voi kutsua perinteiseksi saunapalvaamiseksi.

"Eri puolilla Suomea on omaksuttu hieman erilaisia menetelmiä ja tapoja", Turunen kertoo.

Sianlihan palvaaminen saunassa alkaa saunan lämmittämisellä kuorellisella koivulla.

Sen jälkeen lihat koukutetaan ja nostetaan katonrajaan roikkumaan orsilla.

"Tässä vaiheessa saunaa lähdetään lämmittämään kuorettomalla koivulla ja kuorellisella lepällä. Koivu tuo lämmön ja leppä tekee lihaan maun", Turunen sanoo.

Lämpötilaa saunassa nostetaan 120–150 asteeseen. Tämän jälkeen jokaisen kinkkurullan lämpötila mitataan erikseen.

"Rasva tihkuu ulos katonrajasta roikkuvista kinkkurullista, kun sinne työntää mittarin", Laukkala toteaa.

Liha on kypsää jo 75 asteessa, mutta Korpilahden palvimestarit kypsyttävät sitä aina 80–85-asteiseksi.

"On todettu, että liha on parempaa hieman ylikypsänä", Turunen sanoo.

Perinteinen suomalainen savusaunassa palvattu liha oli vähällä joutua EU:n kieltämäksi vuonna 2017.

Kielto olisi koskenut nimenomaan pienimuotoista palvaamista. EU:ssa arvioitiin, että perinteinen menetelmä saattaisi lisätä syöpäriskiä.

Sittemmin MTK ja Lihakeskusliitto lähtivät puolustamaan perinteistä saunapalvaamista, ja kielto saatiin torjuttua.

"Kyllä siinä vähän ehti säikähtää, että näinköhän tässä voi käydä. Onneksi järki voitti. Kun maaseutua ajatellaan, ovat pienpalvaamot tärkeitä monessa paikassa", Yrjö Laukkala sanoo.

Päijänteen Palvipäivistä on muodostunut perinteinen ja suosittu kesätapahtuma, jonne saapuu vuosittain noin 10 000 kävijää.

"Entiset ja nykyiset korpilahtelaiset sekä kesäkorpilahtelaiset kohtaavat täällä. Lisäksi paikalle saapuu runsaasti väkeä muualtakin. Tapahtuma on vakiinnuttanut kävijämääränsä", Laukkala kertoo.

Turunen ja Laukkala taikovat esiin 1 500 kiloa sianpalvilihaa, jota voi ostaa paikan päältä.

"Palvaaminen on niin suuritöistä, että enempää lihaa emme näissä puitteissa voi valmistaa. Kannattaa saapua paikalle ajoissa jo aamusta, sillä liha on loppunut joka vuosi kesken", Laukkala vinkkaa.

Tapahtuman järjestäjänä toimii Korpilahden Yrittäjät.

Lue myös:

Perinteinen saunapalvikinkku hakee turvaa EU:sta kahdella tavalla – molemmissa kestää vuosia

Suomi hakee palvilihalle poikkeusmyyntilupaa EU:sta – alustava hakemus lähti pikavauhtia

Savusaunassa palvattu liha kielletään syksyllä - Suomi nihkeä hakemaan poikkeusta EU:sta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Huippukokki visioi, miten maaseutu elvytetään: ”Jos minulla olisi maatila, kasvattaisin siellä voikukanjuurta ja takiaisenjuurta”

Söin täällä: Muusi ei ollutkaan liisteriä Teboililla

Asuntomessuilla syödään kotimaista broileria ja ruotsalaisia lihapullia