Ruoka

Maalaisfestari Karjurockissa tarjoillaan ylpeänä oman tilan antimia: "Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema"

Uudessakaupungissa Nopperlan tilalla järjestettävän festivaaliin annoksissa käytetään muun muassa itse kasvatettua vadelmaa ja ylämaankarjan lihaa.
Suvi Elo
Karjurockin markkinoinnista vastaava Marko Savolainen kävi perjantaina tervehtimässä festarialueen lähimetsässä laiduntavaa ylämaankarjaa.

Nopperlan tilalla 13. kertaa järjestettävässä Karjurockissa korostuu tänä vuonna lähellä tuotettu ja laadukas ruoka.

Uudenkaupungin Lokalahdella sijaitsevalta tilalta festariannoksiin saadaan muun muassa kesäkurpitsaa, vadelmaa, mansikkaa, tilliä ja ylämaankarjan lihaa.

Lisäksi lähialueen tuottajilta lautasille päätyy kasviksia, perunaa ja possua. Myös Kivikylän Kotipalvaamo tekee yhteistyötä Karjurockin kanssa.

"Festarien ruokakulttuuri on muuttunut viime vuosina. Halusimme tuoda perinteisten muikkujen ja makkaraperunoiden rinnalle myös muuta tarjontaa. Laadukas lähiruoka on tämän vuoden kantava teema", kertoo Nopperlan tilaa isännöivä ja Karjurockin promoottorina toimiva Robert Sainio.

"Fine dining -puolella kaikki ruoka on 100-prosenttisesti kotimaista. Esitimme jo etukäteen ruokayrittäjille toiveen mahdollisimman suuresta kotimaisten raaka-aineiden osuudesta", sanoo markkinoinnista vastaava Marko Savolainen.

Torstaina alkanut festivaali päättyy tänään lauantaina. Päivän aikana lavan valtaavat muun muassa kaikille tutut Eppu Normaali, Meiju Suvas ja Frederik. Raskaammasta musiikista vastaavat illan päättävät Stam1na ja Huora.

Karjurock on siitä poikkeuksellinen festivaali, että keikkojen välissä voi käydä ihailemassa noin puolen kilometrin päässä alueesta laiduntavia biisoneita.

Myös pellolle parkkeeratut autot ja kauempana siintävä kesäkurpitsaviljelmä henkivät aitoa maalaistunnelmaa.

"Tällä hetkellä biisoneita on neljä, mutta tavoitteena olisi kasvattaa määrää. Muutama vuosi sitten meillä oli varmuudeksi biisonien vieressä ympärivuorokautinen vahti, mutta se osoittautui tarpeettomaksi. Biisonit näyttävät suorastaan nauttivan saamastaan huomiosta", Sainio kertoo.

Nopperlan tilalla työskentelee tänä kesänä noin nelisenkymmentä luonnonhoidon ammattilaista.

Ylämaankarjan sonnit ja hereford-hiehot laiduntavat 40 hehtaarin kokoisella vesistöihin rajautuvalla perinnebiotooppialueella, joka on määritelty maakunnallisesti merkittäväksi luontokohteeksi.

"Nykyinen nautamäärä riittää juuri ja juuri. Enemmänkin saisi olla", Sainio toteaa.

Hän korostaa, että naudanliha on tilalle vain luonnonhoidon ohessa syntyvä sivutuote.

"Kasvihuoneissa keskitymme tehotuotantoon, ja vadelman viljelyä olisi tavoitteena laajentaa. Karjan pito on enemmänkin harrastus."

Karjurockin lisäksi tilalla järjestetään säännöllisesti muita tapahtumia, kuten häitä. Tilalta kotoisin oleva Sainio keskittyi aluksi lähinnä tapahtumatuotantoon, mutta viime vuosina veri on vetänyt alkutuotannon pariin.

"Tänä vuonna olen kokeillut esimerkiksi vesimelonin viljelyä. Hyvältä näyttää mutta sadonkorjuu mennee syyskuulle. Nyt tarvittaisiin vaan lämpöä."

Viime vuosina kolmipäiväisessä Karjurockissa on ollut keskimäärin 15 000 kävijää. Tänä vuonna saatetaan kolkutella uutta kävijäennätystä.

"Lipunmyynti on ollut tähän mennessä jo 20–30 prosenttia viime vuotta edellä ja sääennuste lupaa hyvää", Sainio ennakoi.

"Erinomaiset kotimaiset bändit, ruuat sekä sää. Siinä on mahdollisen ennätyksen resepti. Kasvuvaraa olisi edelleen, mutta pienet maalaistiet ovat rajoittava tekijä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rottatutkimus paljasti, että puolukkamehun juominen alentaa kohonnutta verenpainetta

Tutkijoiden mielestä nykyisin rehuksi tai biodieselin raaka-aineeksi päätyvä kalanmaksa kannattaisi hyödyntää elintarvikkeena – sopisi sekä joukkoruokailuun että fine dining -annoksiin

Löytyykö Boltsin veroista hittiä? S-ryhmä hakee jälleen menestysreseptiä

Lanttulaatikkoa piiraan täytteeksi ja rosolliin oma majoneesi – Miten sinä tuunaat valmiin joululaatikon?