Ruoka

Vadelma on pitänyt kuluneesta kesästä – marjoja riittää säilöttäväksi

Avomaan vadelman pääsatokausi parhaimmillaan.
Jaana Kankaanpää
Suomessa viljellään muun muassa punaherukoita.

Kulunut kesä on tehnyt vadelmista maukkaita ja vadelmien laatu on hyvä ympäri Suomen, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto tiedotteessaan.

Vadelmakasvustot talvehtivat hyvin viime talvena, ja kesällä kukinta onnistui mainiosti. Tällä hetkellä vadelmaa on hyvin säilöttäväksi talven varalle sekä nautittavaksi tuoreena.

Pensasmustikan poiminta on alkamassa koko maan alueella. Tänä vuonna siitä odotetaan hyvää satoa, sillä talvehtiminen sujui hyvin ja kukinta oli runsasta.

"Sormia värjäämättömät pensasmustikat ovat pehmeän ja miellyttävän aromikkaan makuisia ja ne soveltuvat hyvin myös pakastettaviksi", kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto.

Loppukesällä kypsymisvuorossa ovat eri herukkalajit. Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia.

Mustaherukka on näistä lajeista eniten viljelty ja sitä on syytä suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi. Marjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"

Ruotsalaiset innostuivat juomaan kotimaisia viinejä – viiniköynnöksiä istutettiin ennätysmäärä