Ruoka

Kesän raikkaat salaatti­juhlat

Juhlien tarjoilun voit rakentaa salaattien ympärille. Salaatit, joissa on runsaasti ­kasviksia sekä lihoilla tai kaloilla ­höystetyt ruokaisat salaatit eivät kaipaa lisäksi kuin hyvää leipää ja raikasta juomaa.
Sanne Katainen
Kesäiset kekkerit hoituvat hienosti buffetti­tyyliin salaattitarjoilulla.

Kesäiset kekkerit hoituvat hienosti buffetti­tyyliin salaattitarjoilulla. Voit esivalmistella kaikki kastikkeet, marinoitavat ja esipaistettavat ainekset jo edellisenä päivänä.

Pastapohjaiset salaatit ovat monen herkkua. Saat salaatista makoisan, kun keität pastan, huuhtelet sen kylmällä vedellä, valutat lävikössä ja sekoitat mausteiseen kastikkeeseen yön ajaksi. Lisää loput ainekset tarjoilupäivänä, ja kumoa salaattipedille ennen tarjoilua. Pastaksi sopivat pienet muotopastat. Ruokaisampia vaihtoehtoja ovat täytetyt tortelliinit ja raviolit. Voit toimia samoin myös riisipohjaisen salaatin kanssa.

Etenkin kesällä kannattaa hyödyntää uusia perunoita myös salaateissa. Edellinen konsti marinoinnista pätee myös perunoihin. Somat kesäperunat kannattaa hangata putipuhtaiksi, niin ne voi käyttää kuorineen. Halkaise kypsät perunat ja nostele marinadin joukkoon, niin ne vetäytyvät makoisiksi yön aikana jääkaapissa. Sekoita seuraavana päivänä mukaan jotain etikkaista, kuten oliiveja, hillosipuleita tai herkku­kurkkupaloja ja lisää salaattiin raikkautta tuoreilla kasviksilla. Salaatin kyljessä maistuvat myös grillatut lihat ja savustetut kalat.

Jos haluat tehdä liha- tai kalasalaatin, kypsennä naudan, lampaan tai possun liha jo edellisenä päivänä. Viipaloi lihat annospaloiksi ja kaada päälle marinadi. Näin pääraaka-aine on valmiiksi nosteltavissa salaatti- ja kasvispedin päälle tarjolle.

Muista kaunis koristelu. Älä säästele yrteissä, ja viimeistele makunautinto paahdetuilla siemenillä tai pähkinöillä.

Jälkiruuaksi sopii salaatti marjoista tai hedelmistä. Sama marinoimissääntö pätee myös niille. Kiehauta makean mausteinen sokeriliemi ja anna hedelmäpalojen maustua siinä viileässä. Juhlavuutta saat vanilja- tai kermavaahdolla tai maustetulla tuorejuuston ja kermavaahdon yhdistelmällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rottatutkimus paljasti, että puolukkamehun juominen alentaa kohonnutta verenpainetta

Tutkijoiden mielestä nykyisin rehuksi tai biodieselin raaka-aineeksi päätyvä kalanmaksa kannattaisi hyödyntää elintarvikkeena – sopisi sekä joukkoruokailuun että fine dining -annoksiin

Löytyykö Boltsin veroista hittiä? S-ryhmä hakee jälleen menestysreseptiä

Lanttulaatikkoa piiraan täytteeksi ja rosolliin oma majoneesi – Miten sinä tuunaat valmiin joululaatikon?