Ruoka

Makkara ja jäätelö ovat suomalaisten kesäpaheita – yli 70 prosenttia ei erityisemmin kadu epäterveellistä herkuttelua

Myös alkoholia ja virvoitusjuomia kulutetaan kesällä normaalia enemmän.
Sanne Katainen
LähiTapiolan kyselyn mukaan suomalaismiehille maistuu kesällä erityisesti makkara. Kuvituskuva.

Iso osa suomalaisista syö ja juo kesällä epäterveellisemmin, mutta vain harva katuu muutoksia, selviää vakuutusyhtiö LähiTapiolan kyselystä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista 45 prosenttia kertoi syövänsä tai juovansa tavanomaista epäterveellisemmin kesällä.

Epäterveellisemmästä ruokavaliosta nautitaan kuitenkin hyvällä omallatunnolla, sillä yli 70 prosenttia vastanneista ei kadu erityisemmin tai ollenkaan suuhun pistettyjä herkkuja.

Viime elokuussa LähiTapiolalle antamassaan haastattelussa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm totesikin, ettei ihmisen tarvitsekaan syödä koko ajan täydellisesti. Riittävän ja täydellisen terveellisen ruokavalion kyttääminen voi muodostua välillä suureksikin stressitekijäksi.

Miehet syövät kesälomallaan grillimakkaraa useammin kuin naiset, sillä yli puolet miehistä ja 44 prosenttia naisista nauttivat makkarasta. Jäätelö sen sijaan maistuu naisille miehiä paremmin, sillä 66 prosenttia naisista ja 52 prosenttia miehistä vastasi syövänsä jäätelöä.

Myös alle 25-vuotiaat herkuttelevat kesälomansa aikana mieluummin jäätelöllä, kuin esimerkiksi karamelleilla, hampurilaisilla tai ranskalaisilla, sillä 79 prosenttia nuorista syö jäätelöä tavanomaista enemmän.

Kyselyn perusteella jäätelö ja grillimakkara ovat kesälomalla suomalaisten suurimmat heikkoudet. SELMA-seurantapalvelun keräämien tietojen mukaan vuonna 2018 touko–kesäkuussa grilleissä paistui lähes 6,4 miljoonaa kiloa makkaraa.

Myös alkoholia ja virvoitusjuomia kulutetaan kesällä normaalia enemmän.

Ruokailutottumukset pysyvät kuitenkin yli 60 prosentilla suomalaisista täysin samanlaisina, eikä kesä etenkään vanhemmilla kansalaisilla vie kohti epäterveellisempiä syömä- tai juomatapoja.

Osalle kesän päättyminen tarkoittaa kuitenkin terveellisempään ruokavalioon palaamista, mikä ei välttämättä ole aina helppoa. Terveellisten ruoka-aineiden tuominen jonkun tilalle toimii lähtökohtana terveellisempään ruokavalioon palatessa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Toukokuussa tehtyyn kyselyyn osallistui 1 050 suomalaista, jotka olivat iältään 15–74-vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/– 3,1 prosenttiyksikköä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Yllättäen lounaan tähtipelaajiksi voivat nousta yksinkertaiset krutongit ja mehevät mokkapalat

Tiesitkö nämä viisi hyvää syytä syödä silakkaa? Kalansyönnin terveyshyödyt ylittävät mahdolliset haitat

Tee rantautui Eurooppaan Kiinasta 1600-luvulla – nykyään tee on Suomen neljänneksi suosituin juoma

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat