Ruoka

Jätskien eliitti valtaa kauppojen pakastealtaita – Suurin osa gourmet-jäätelöistä on valmistettu Suomessa kotimaisista raaka-aineista

Ainon ihana maitosuklaa on ollut kuluvan kesän suosituin gourmet-jäätelö S-ryhmän kaupoissa. Keskossa parhaiten käyvät kaupaksi Pirkka Parhaat ja Kolme Kaveria -jäätelöt.
Jarno Mela
Gourmet-jäätelöt ovat tavallista jäätelöä arvokkaampia premium-tuotteita. Niitä myydään yleensä pahvitötterössä ja esimerkiksi Aino-jäätelöä muovirasiassa.

Kaupoissa on nykyään tarjolla herkkusuille iso valikoima niin sanottuja gourmet-jäätelöitä, jotka ovat kalliimpia kuin perusjäätelöt.

”Gourmet-jäätelöt ovat tavallista jäätelöä arvokkaampia premium-tuotteita. Niitä myydään yleensä pahvitötterössä ja esimerkiksi Aino-jäätelöä muovirasiassa. Kyse on usein tuhdeista ja kermaisista herkuttelujäätelöistä, toki vegaanisiakin vaihtoehtoja löytyy”, kertoo SOK:n valikoimapäällikkö Lumikki Tuuri.

Ainon ihana maitosuklaa on ollut kuluvan kesän suosituin gourmet-jäätelö S-ryhmän kaupoissa. Kolmen kärkeen pääsevät myös Ainon vadelmasuklaa sekä karpalo & kinuski. Viiden suosituimman gourmet-jäätelön joukossa ovat lisäksi kaksi Ingman Creamyn vähälaktoosista jäätelöä.

Tuurin mukaan touko-heinäkuussa S-ryhmässä myydyistä gourmet-jäätelöistä 78 prosentissa alkuperäismaana on Suomi.

”Kaikista myydyistä kotipakkauksista gourmet-jäätelöiden osuus on 48 prosenttia. Luvussa eivät ole mukana yksittäis- tai monipakatut annosjäätelöt.”

Keskon osastopäällikön Taina Ellimäen mukaan premium-jäätelöistä Kolme kaveria -tuotteet, Pirkka Parhaat -luomujäätelöt ja Jymy-luomujäätelöt käyvät parhaiten kaupaksi.

Keskon viiden myydyimmän gourmet-jäätelön listalla on kaksi Pirkan Parhaat -tuotetta ja kolme Kolme kaveria -jäätelömakua.

Kolmen kaverin jäätelöt valmistetaan Suomessa valtaosin kotimaisista raaka-aineista. Maito, kerma, sokeri, kananmunat ja marjat ovat kotimaisia. Kermajäätelöiden kotimaisuusaste on 75–95 prosenttia, vegaanisten 45–60 prosenttia.

Suomisen maito valmistaa sekä Pirkka Parhaat -luomujäätelöt että Jymy-jäätelöt.

Pirkka Parhaat -luomujäätelöiden kotimaisuusaste on 70–75 prosenttia ja maitopohjaisten Jymy-jäätelöiden 60–65 prosenttia. Uuden Jymy Vapauden raaka-aineista kotimaisia on 80 prosenttia. Suomisen maidon vegaanituotteissa kotimaisuusaste laskee alle 60 prosenttiin.

Maito, kerma, marjat ja kananmunan keltuainen ovat aina kotimaisia.

Lidlissä premium-jäätelöiden kysyntä on ollut kasvussa, ja kaupparyhmä on laajentanut valikoimaansa uusilla mauilla.

”Arvokkaita jäätelöitä ostetaan usein erityisiin herkutteluhetkiin, ja meillä myös premium-tason jäätelöitä saa kaikille kukkaroille sopivaan hintaan”, Lidl Suomen ostopäällikkö Arto Lähdesmäki sanoo.

Lidlillä on vakiovalikoimissa puolen litran ja litran paketeissa Gelatellin eri makuisia jäätelöitä, jotka valmistetaan pääosin Saksassa ja Hollannissa. Lidl myy aika ajoin erätuotteena kotimaisia Jymy-jäätelöitä ja Italian teemaviikolla Italiamon italialaisia kermajäätelöitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopiolaisen Sammon listalla on tapettuja muikkuja – palvelu sujuu savoksi ja jukeboksi pukkaa ilmoille toivottuja iskelmiä

Kotimaisella perunanuudelilla voi korvata riisin tai pastan

Nauta, kana ja sika uupuvat Linnan juhlien buffetpöydistä – näin presidentin kanslia kommentoi asiaa

Liha- ja maitotuotteiden käytön puolittaminen valtuuston käsittelyyn Espoossa