Ruoka

"Kauraleivässä" olikin enemmän vehnää – Ruokavirastolta uusi, tiukempi ohjeistus

Kauraleivän viljasta pitäisi olla kauraa vähintään puolet. Jos kauraa on alle puolet, leipä pitää nimetä tarkemmin: esimerkiksi vehnäkauraleipä tai kaurasekaleipä.
Jarkko Sirkiä
Jos leivän viljasta suurempi osa on vehnää kuin kauraa, sitä ei pitäisi kutsua kauraleiväksi. Leipomo on uudistamassa pakkauksiaan.

MT:n toimittaja osti kaupasta kauraleipää, mutta pettyi: hän odotti leivässä käytetyn viljan olevan pääosin kauraa, mutta siinä olikin enemmän vehnää. Kauraa oli hiutaleina vain 11 prosenttia leivän painosta.

Johdettiinko kuluttajaa harhaan?

Leipien pakkausmerkinnöistä on kysytty Ruokavirastosta paljon, ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo.

Viraston tuore linjaus onkin nyt kirjattu uuteen Elintarviketieto-oppaaseen.

Ruokavirasto ohjeistaa, että kauraleivän nimeä käytetään leivästä, jossa kauraa on vähintään 50 prosenttia viljaraaka-aineiden määrästä. Jos osuus on pienempi, nimi voi olla esimerkiksi vehnäkauraleipä tai kaurasekaleipä.

Ruisleivällä vähintään 50 prosentin sääntö on ollut vakiintunut käytäntö jo vuosia. Siitä on sovittu aikanaan Eviran, Päivittäistavarakauppayhdistyksen ja Elintarviketeollisuusliiton kesken.

Kauralla käytäntö on ollut vaihtelevampi.

Kauraleipä on leivontaominaisuuksiltaan erilainen kuin esimerkiksi ruisleipä. Pelkästään kaurasta leivottaessa leipä ei nouse eikä sen rakenne muodostu perinteisen leivän kaltaiseksi, vaan siitä tulee helposti "litistynyt" versio, elintarvikeoppaassa todetaan. Näin ollen on ollut yleisesti tunnettua, että kauraleivän valmistuksessa käytetään kauran ohella vehnää.

Nyt Ruokavirasto on siis kuitenkin ohjeistanut, että 50 prosentin sääntö koskee myös kauraleivän nimeämistä. Sääntö ei tule suoraan lainsäädännöstä vaan on nimenomaan ohje.

Lainsäädäntö edellyttää, että kauran määrä ilmoitetaan painoprosentteina valmiista kauraleivästä. Ruokavirasto suosittaa, että kauran määrä ilmoitettaisiin myös painoprosentteina kauraleivän viljaraaka-aineista.

Kauran eri prosenttiosuus kaikista raaka-aineista ja viljaraaka-aineista aiheuttaa hämmennystä, kertoo Leipomo Sinuhen tuotepäällikkö Veli-Pekka Salminen.

Sinuhen viipaloidun kauraleivän tapauksessa ainesosaluettelo näyttää 11 prosenttia kauraa. Salmisen mukaan viljaraaka-aineesta kauraa on kuitenkin noin 18 prosenttia.

Ruokaviraston ohje leipien nimeämisestä on leipomo Sinuhella tiedossa.

"Leipomoiden puolelta aihetta kommentoitiin, että sekaleipätyyppisen leivän leivontaominaisuudet eivät kestä rajaansa enempää kauraa."

Viipaloidun kauraleivän pakkauksia ollaan Salmisen mukaan uudistamassa.

"Kauraleipään 50 prosentin ohje on tullut sen verran myöhään, että sitä ei ole vielä kaikkiin pakkauksiin korjattu ja muutettu", Salminen kertoo.

Salmisen mukaan esimerkiksi pakkausten tilausmäärät ovat sen verran suuria, että kestää aikansa, ennen kuin uudistukset konkreettisesti näkyvät.

"Koko kesän ylittävän jakson tilaukset ovat sisällä, eli todennäköisesti menee syksyyn, ennen kuin uudistettuja pakkauksia saadaan hyllyyn."

Kauppatavan mukainen nimi muuttuu kaurasekaleiväksi, mutta brändinimeä, eli viipaloitu kauraleipä -nimeä, ei Salmisen mukaan näillä näkymin muuteta.

Vastaava tilanne on Salminen mukaan esimerkiksi paahtoleivillä, joiden leivonnassa on käytetty ruista. Brändinimi voi olla ruispaahtoleipä, ja kauppatavan mukainen nimi esimerkiksi ruisvehnäpaahtoleipä.

"Jotkin leipomot ovat tehneet leipää samalla tuotenimellä vuosikymmeniä, joten kuluttajat ovat tottuneet ostamaan sitä tietyllä nimellä", Salminen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuopiolaisen Sammon listalla on tapettuja muikkuja – palvelu sujuu savoksi ja jukeboksi pukkaa ilmoille toivottuja iskelmiä

Kotimaisella perunanuudelilla voi korvata riisin tai pastan

Nauta, kana ja sika uupuvat Linnan juhlien buffetpöydistä – näin presidentin kanslia kommentoi asiaa

Liha- ja maitotuotteiden käytön puolittaminen valtuuston käsittelyyn Espoossa