Ruoka

Suomalaistutkimus: Riskiryhmään kuuluvilla, runsaasti viljaa syövillä lapsilla on muita suurempi riski saada diabeteksen esiaste

Viljojen saanti ei kuitenkaan ole tutkimuksen mukaan yhteydessä varsinaiseen ykköstyypin diabetekseen sairastumiseen.
Jarno Mela
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka syövät runsaasti kauraa, vehnää tai ruista, on muita suurempi todennäköisyys saada ykköstyypin diabeteksen esiaste eli muodostaa taudin kehittymiselle tyypillisiä vasta-aineita.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka syövät runsaasti kauraa, vehnää tai ruista, on muita suurempi todennäköisyys saada ykköstyypin diabeteksen esiaste eli muodostaa taudin kehittymiselle tyypillisiä vasta-aineita.

On hyvä pitää mielessä, ettei viljojen saanti kuitenkaan ole tutkimuksen mukaan yhteydessä varsinaiseen ykköstyypin diabetekseen sairastumiseen.

Yhteys lapsen viljojen saannin ja ykköstyypin diabeteksen esiasteen kehittymisen välillä näkyi myös sen jälkeen, kun huomioitiin lapsen energiansaanti, hänen sukupuolensa sekä perinnöllinen sairastumisriskinsä.

Tutkimuksessa seurattiin yli 5 000 Tampereen ja Oulun alueella vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta. Lasten ruokatottumuksia seurattiin ensimmäisen kuuden elinvuoden aikana ruokapäiväkirjojen avulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Suvi Virtanen huomauttaa, että vielä tarvitaan lisätutkimusta siitä, altistaako viljojen käyttö todella diabetekselle, vai onko kyseessä sattuman seurauksena saatu väärä löydös. Virtasen mukaan mahdollista on myös se, että havaittua yhteyttä selittäisi jokin muu vielä tunnistamaton tekijä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta korostetaan, että nykyiset ravitsemussuositukset perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön, eikä tuore, yksittäinen tutkimus muuta suosituksia.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä siitä, että täysjyväviljojen ja ravintokuidun saannilla on paljon terveyshyötyjä. Täysjyväviljat sisältävät runsaasti ravintoaineita, ja niiden runsas käyttö pienentää muun muassa todennäköisyyttä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Ravitsemussuositusten mukaan leikki-ikäisen lapsen tulisi syödä viljavalmisteita vähintään neljä annosta päivässä. Vilja on hyvä syödä täysjyväviljatuotteina osana monipuolista ruokavaliota.

Vilja-annoksella tarkoitetaan yhtä leipäviipaletta tai noin yhtä desilitraa keitettyä pastaa, riisiä tai puuroa.

JAMA Pediatrics -tiedejulkaisussa julkaistuun tutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"