Ruoka

Välipala pelastaa koululaisen pitkät iltapäivät – Asiantuntija vinkkaa suosikkivälipalansa, josta saa puhtia läksyjen tekoon

Pienelle koululaiselle on hyvä pilkkoa kasvikset valmiiksi.
Jaana Kankaanpää
Alakouluikäisistä noin 70 prosenttia syö iltapäivän aikana välipalaa.

Koulujen syyslukukausi on käynnistynyt koko maassa. Koululaisen vatsa voi kurnia kotiin tullessa, ennen päivällistä, kun koululounaasta on aikaa jo useampi tunti. Tässä kohtaa apuun tulevat välipalat.

Ruokatieto Yhdistys ry:n julkaiseman Tietohaarukka-julkaisun mukaan alakouluikäisistä noin 70 prosenttia syökin iltapäivän aikana välipalaa.

Maito ja terveys ry:n ravitsemuksen asiantuntija Tiina Sirkjärvi muistuttaa, että hyvä välipala voi olla arkinen ja helppo valmistaa.

Alakoululaiselle hän kehottaa laittamaan ruoka-aineet valmiiksi esille ja pilkkomaan kasvikset valmiiksi, jotta välipalan valmistus sujuu.

Jos kotona on yleiskone tai sauvasekoitin, ja koululainen osaa niitä käyttää, smoothie valmistuu käden käänteessä.

Sirkijärven suosikkismoothieen tulee piimää, maitoa, jogurttia, banaania ja pakastemansikoita. Sokeria ei banaanin makeuden vuoksi tarvita lainkaan.

"Jos banaanin laittaa pakastimeen aamulla ja lisää sen ja jäiset mansikat smoothieen, juomasta tulee kylmempi. Varsinkin, jos smoothieen ei käytä pakastemarjoja vaan muita hedelmiä, pakastetun banaanin ansiosta smoothie on sopivan kylmää", Sirkijärvi sanoo.

Lue lisää:

Helppo keino suitsia koululaisen iltapäivänälkää: välipalalista jääkaapin oveen

Nopeasti syntyvät nälänkarkottajat piristävät päivän

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"