Ruoka

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

Jyrki Tsutsusen Villi Parveke on osoittautunut Smaku-ruokatapahtuman vetonaulaksi.
Riitta Mustonen
Jyrki Tsutsunen laskee Villin Parvekkeen annokset köyden avulla alas jalkakäytävälle korissa. Jälkiruoka-annokseen kuuluu käpyjä ja ketunleipiä. Kävyt tuntuvat suussa lötköiltä ja maistuvat vähän pihkalta. "Kuin olisi juossut mäntymetsässä suu auki", kokki kuvailee.

Kaksi tuntia illassa auki oleva pop up -ravintola Villi Parveke on kokki Jyrki Tsutsusen idea. Hän halusi osallistua Porvoon kolmanteen Smaku-tapahtumaan ja päätti tarjota annoksia kotiparvekkeeltaan, joka sijaitsee keskellä kaupunkia.

Kyltti jalkakäytävällä kertoo menun ja puhelinnumeron, johon voi soittaa. Kohta annokset laskeutuvat kolmannesta kerroksesta korissa ruokailijoiden jaettavaksi.

Tsutsunen halusi tuoda metsän lautaselle. Idean hän sai Venäjältä tehdessään Siperiassa kirjaa ja ollessaan töissä Pietarin konsulaatissa. Annoksessa on muutama vuorimännyn käpy, joita on keitetty peräti kaksi vuorokautta, että ne pehmenevät syötäviksi.

"Ruoka rupeaa olemaan hyvää, kun pystyt luomaan mielikuvia mauilla", Tsutsunen linjaa. Hän on nimennyt annoksensa urbaaniksi metsäksi.

Neljättä kertaa Porvoossa järjestettävä Smaku-tapahtuma huipentuu lauantaina 24.8. ruokajuhlaan, jossa valitaan eri ravintoloissa tarjolla olevista annoksista Porvoon makuaarre 2019.

Tänä vuonna Smakussa on mukana 17 ravintolaa 24 annoksella. Ideana on, että asiakkaat voivat samana päivänä kiertää useammassa paikassa maistelemassa herkkuja. Yksi annos maksaa 7 euroa.

Hinta on noussut edellisvuodesta peräti kaksi euroa. Smaku Eventsin tuottaja Laura Pulkkinen myöntää hinnannoston olleen kipeä päätös, mutta välttämätön, jotta tapahtuma voi jatkua. Ravintolat maksavat Smaku Eventsille osallistumismaksun ja provision jokaisesta myydystä annoksesta.

Smakun alkuvaiheessa ravintoloita ohjeistettiin käyttämään lähiruokaa mahdollisimman paljon. Nyt lähituotteet eivät enää ole kriteerinä.

"Lähiruuasta on tullut perusoletus, joten se ei enää ole myyntivaltti", Pulkkinen perustelee.

Tsutsusen Urbaanin metsän ainekset ovatkin enimmäkseen läheltä. Alkuruuassa on kukkakaalia, tilliä, omenaa ja muurahaisia ja jälkiruuassa maitoa ja männynkäpyjä. Suolapähkinät tulevat luonnollisesti kaukaa, mutta granaattiomenan siemenet ihmetyttävät, kun metsästä saisi jo puolukoita tai puutarhasta punaherukoita.

Riitta Mustonen
Seitsemän euron Villi Parveke -annoksessa on höysteenä rapeaksi paistettuja muurahaisia, joita kokki on kerännyt pakastimeensa. Niistä tulee sitrusmaista aromia.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kasvispainotteinen ravintola Inari sai Michelin-tähden – viisi suomalaista ravintolaa säilytti yhden tähtensä

Farm to Restaurant -hanke kehittää palvelua, joka antaa ravintoloille tietoa lähiruuasta ja helpottaa sen tilaamista

Valtteri Paltamaa kokkasi voittoon Jyväskylässä – seuraavaksi Pariisiin kisaamaan

Nestlé Suomen toimitusjohtaja yllättyi: täällä lihaa ja kalaa myydään tuoreena – yhtiö tarjoaa lihankorvikkeeksi pakastettua soijaa